Staut «Lett å vara kødd men det køsta vara kar»

Ny singel fra Staut, denne gangen om noe så nært som sin egen vokalist.

Man finner virkelig ikke mange band som Staut i Norge. Med kombinasjonen fengende melodier, sterke og gode tekster, særdeles dyktige musikere og ikke minst et voldsomt driv og energi på scenen, har gjengen fra Valdres vokst seg opp til å bli en av de absolutt ledende i sin sjanger. Frem til i dag har Staut ikke bare en imponerende rekke radiolistinger og hits å vise til, men også både gullplater og førsteplass på albumlista, samt en flere år lang turnéliste og et antall konserter som få andre band i Norge kan matche. Det har vært store og profilerte TV-opptredener, solide anmeldelser, en alltid økende fanskare, og ikke minst: kvalitet hele veien.

"2020 var året STAUT skulle feire sitt tiende år som band, med en diger turné over hele landet. Slik ble det ikke.

Jeg satte meg først slukøret ned og begynte å tenke på både valg av karriere og skattefuten. Fremtiden var særs dyster. Etter en prat med bandkollega, låtskriver og selvutnevnt mentor, Ørnulf Dyve, kom vi frem til at noe måtte gjøres. Ørnulf tok en telefon, og minutter senere hadde han ordnet en jobb til meg. Det er nemlig slik ting går for seg på bygda. Spør du, går det fort.

Jobben jeg fikk skulle vise seg å ikke være for pyser. Skogen var arbeidssted og redskapene var øks og ryddesag. Mobilsignal og sosial omgang var like fjernt som kunnskapen for faget, men her var det bare å trå til. Ukene gikk, trærne falt i takt med kiloene, og ut fra skogen kom en stolt og bredbeint vokalist som hadde oppnådd det uoppnåelige for en musikant: nemlig å utføre en vanlig manns arbeid.

I tiden etter månedene i skogen fikk jeg klapp på ryggen hvor enn jeg gikk. Gjerne fra karer med digre never. Slike never som sjeldent klapper noen som helst på skuldrene. Mediene heiv seg også på. Det ble medieoppslag i både innland og Innlandet. Det var stor ståhei. Folk hadde jo hørt fra musikere, fra andre deler av landet, at det ville være nærmest umulig å gjennomføre en vanlig jobb, ettersom man nå ikke kunne gjennomføre den nye menneskeretten om å spille egne konserter. Det er slik det er, sa de, men de tok feil.

Låtskriver Dyve stusset noe voldsomt over alt oppstyret og bestemte seg for å skrive en vise om alt som hadde skjedd. Jeg følte seg beæret over at min gode venn hadde skrevet en låt basert på mitt liv og virke de siste månedene, men det var frem til jeg leste teksten."

- Gaute Lein, vokalist i STAUT

Låtoversikt

  • SpornrTittelTekstMusikkTid
  • 1Lett å vara kødd men det køsta vara karØrnulf J. DyveØrnulf J. Dyve03:27