Kristin Minde «Alle slags dager»

“Alle slags dager” er Kristins femte soloalbum. Det er hennes mest personlige album til nå, med tekster om de aller nærmeste relasjonene og problemene - om å smøre brødskiver, om søvnløshet, sjalusi og forsøk på å skape gode opplevelser og forutsigbarhet. Og hvor lite som skal til for å kaste alt ut i kaos. Ordene “alle slags dager” er fra en sang Kristin skrev til jentene sine den samme uken som Norge stengte ned. Sangene ble til i løpet av dagene vi levde i små sirkler, og i usikkerhet og frykt for fremtiden. Kristins reaksjon på nedstengingen var at hun kunne ikke si at “alt blir bra”, men hun kan si at hun ønsker å være der - i alle slags dager som kan komme.

Albumet starter med sangen Ny dag, om det sterke behovet for gjenopprettelse av det vanlige, og alle tingene vi har tatt for gitt. At vi kan stå sammen, på en gatefest eller for en sak, og at vi alle kjenner den samme vinden som drar oss sammen og fremover.

Du kom med en vind er sangen om kvinnen fra Djibouti på et flyktningemottak i Østfold. På en regntung og kald dag, står hun står midt i et overfylt og grått rom. Hun er tynn og vever, men styrken i blikket vitner om et håp som ikke har latt seg kue. Med sine fargerike sjal og lyset i øynene, overstråler hun både rommet og alt hun har overvunnet for å komme dit hun er nå.

Videre synger Kristin om å ville stoppe opp og bare «være her». Om å være 14 år og flau fjortis i låten «Caravelle».

«Den fineste» beskriver de mer såre følelsene som av og til kan dukke opp i et forhold.
Kristin satt på et hotellrom etter en spillejobb, og hadde akkurat snakket med familien på andre siden av landet. Da bestemte Kristin seg for å skrive ferdig sangen hun begynte på for lenge siden.

Det var en enkel melodi som hun hadde blitt så glad i, men hun hadde hun hittil aldri funnet en tekst som passet perfekt. Så sangen hadde blitt liggende i skuffen i mange år. Derfor ringte hun sin venn og tekstforfatter Pål Frøiland og spurte om han kunne hjelpe og snakket om hva sangen betydde for henne. En uke senere hadde han en enkel, nydelig tekst - om kjærligheten.

Den som ikke alltid er så lett å forstå seg på, som holder og noen ganger brister. Om redselen over å miste den man er glad i, og spørsmålet om man fortjener den andres kjærlighet. Om kjærligheten vil være sterk nok, også når man går på mørke og ukjente veier.

Esbjörn Hazelius er Kristins duettpartner. Hazelius er en av Sveriges største folkemusikkartister. Låten ble til på tvers av landegrensene under de strenge koronarestriksjonene, så de har ennå ikke møttes og spilt låten sammen! De håper snart å få til å møtes for å spille låta sammen, noe de gleder seg veldig til.

Sangen «Lene deg mot meg» er skrevet til et vennepar som opplevde at deres nyfødte barn plutselig fikk en alvorlig og livstruende sykdom. Til slutt avslutter hun med sangen «Søstre» som er skrevet til hennes søstre, om det å høre sammen, å være like, men samtidig helt ulike.

Låtoversikt

  • SpornrTittelTekstMusikkTid
  • 1Ny dagKristin Minde/Anders Tunold KråkenesKristin Minde03:23
  • 2Du kom med en vindKristin MindeKristin Minde03:34
  • 3Være herKristin Minde/Ketil Flatland/Mike MC GurkKristin Minde04:13
  • 4CaravelleKristin Minde/Pål FrøilandKristin Minde/Jonas Kilmork Vemøy03:47
  • 5Den finestePål FrøilandKristin Minde03:07
  • 6Lene deg mot megKristin MindeKristin Minde02:57
  • 7SøstreKristin MindeKristin Minde02:52