Veteranene har lagd et variert album

The never-ending Coconut Experience
«The never-ending Coconut Experience»

Plateanmeldelser · Musikknyheter.no · ,

The Salmon Smokers ble startet for fem år siden i Halden, men har nå en rytmeseksjon fra drammensdistriktet: Eivind Kløverød (trommer) og Finn Tore Tokle (bass), som begge er kjent fra Jonas Fjelds liveband. Ledere, vokalister, låtskrivere og gitarister er imidlertid haldenserne Freddy Holm (eks Cornflakes og El Corazón) og Omar Østli, kjent fra soloplater og Onkel Tuka. De to har også spilt mye med Henning Kvitnes. Holm spiller et vell av instrumenter, deriblant keyboards, fiolin og bratsj.

Veteranene har lagd et variert album som varer hele 66 minutter, takket være to lange låter som vi skal komme tilbake til. Vi får både originalkomposisjoner og coverlåter. Åpningen på The never-ending Coconut Experience er riktig så bra: Into The Light er fengende folkrock med fele, og Harry Nilssons Coconut er gøyal i kortversjonen. Videre liker jeg den funky, morsomme bluesparodien Crow Black Chicken, den fengende countrylåta Kinda Like Sober (der Hege Brynildsen korer flott), hawaii-stemningene på Warren Zevons Hula Hula Boys og den klassiske alt.country-julesangen It's A Big Country.

The Salmon Smokers tolker dessuten Talking Heads og The Beatles (Across The Universe med tostemt sang og steelgitar). Et par anonyme låter får vi også, samt de to lange: Monday Night At The Power Plant, som består av stemningsfulle lydlandskaper, og den like eksperimentelle, 16 minutter lange versjonen av Coconut helt til slutt. Her tar bandet den helt ut, flipper ut og friker ut i beste/verste syrerockstil. Når den teite teksta gjentas i det uendelige, blir låta også uutholdelig å høre på. Jeg skjønner at The Salmon Smokers hadde det gøy i studio da de spilte inn dette, men for den jevne platekjøper er det bare irriterende. Kortversjonen er morsom, men nå blir teksta bare teit.

Uten denne avsluttende utblåsningen ville The never-ending Coconut Experience vært et bedre album. Særlig i Freddy Holm har de en strålende vokalist og låtskriver. Flere av sangene har potensial til å bli radiohits. Utbrettcoveret har forresten noen fine, artige tegninger. The Salmon Smokers er for øvrig backingbandet på Luke Elliotts album, og skal være husband på den store Leonard Cohen-hyllestkonserten i Oslo Spektrum 25. april. Jon Vidar Bergan

Les mer om «The never-ending Coconut Experience» fra The Salmon Smokers