Vet sjøl når jeg er klar

On The Other Side
«On The Other Side»

Avisartikler · Varden · Mange har ventet på et soloalbum fra Margit Bakken. Det kommer, det kom da hun var «kommet på den andre siden».

– Jeg har vært med i mange år nå. Jo, mange har spurt. Men jeg vet sjøl når jeg er klar. Det må være naturlig og jeg må ha noe å formidle, sier Margit Bakken.

Mange har ventet på et soloalbum fra Margit Bakken. Det kommer, det kom da hun var «kommet på den andre siden».

Farens død ble utløsende

– Albumtittelen «On the other side» er en tekstlinje fra den første sangen jeg skrev, «Dark Room». Jeg skrev den i 2006 da jeg mistet faren min.

Plutselig skjedde det noe med meg, det bare rant ut på papiret. Det var så godt, ren terapi. Han ville vært stolt av den. Jeg synger « I hope you find peace on the other side» og jeg oppdaget at nå er jeg også på den andre siden. Jeg kunne skrive og det ble nok utløsende for resten av sangene. Det ble mange sene timer med gitaren, forteller Margit Bakken.

Texas-Skreppa

Margit Bakken var bare 8 år da hun begynte å reise rundt med kassegitaren. På gamlehjem, basarer, politiske møter og annet.

– Jeg husker jeg sang for Einar Gerhardsen. Det var «Frem fra glemselen»-sanger. Faren min kjørte meg over alt.

Da Margit var 12 år, var hun med på en talentkonkurranse på Hawk i Skien. Torger Flatland hørte henne og hun fikk være gjesteartist på plata til Geir Ødegaardens Orkester, spilt inn hos Arne Bendiksen i Oslo. Margit sang fire sanger. Den store slageren het «Texas -Skreppa» og dermed opptrådte hun med boots og hatt.

Kretsrekord i kulestøt

– Jeg var veldig aktiv, både med idrett og musikk. Jeg tror jeg har kretsrekorden i kulestøt fremdeles. Da jeg var 13 år fikk jeg bronse i NM for ungdom på Fana Stadion utenfor Bergen. Kulestøt det også. Men musikken vant. Som 14-åring fikk jeg synge med dansebandet True Lines fra Bø, faren min fulgte med.

Men alt til sin tid. Da det første barnet ble født la Margit musikken litt på hylla. Da den samme datteren var 10 - 12 år maste hun på at moren skulle melde seg på tv-konkurransen «Stjerner i sikte». Margit kom til finalen i Stockholm i 1997, som Janis Joplin tolker.

Lært underveis

– Jeg hørte deg på Blues Cruise til Danmark i 1998. Jeg bet meg merke i....

– I’d rather go blind? Det var glansnummeret. Var du der? Det ble et band etter «Stjerner i sikte» og dette var den første spillejobben vår, ler Margit.

Joplin-tolkningen førte henne også til Hell Blues Festival. Da jente nummer to meldte sin ankomst hvilte musikken litt igjen. Så ble hun kontaktet av Kristin Berglund. Sammen med Rita Engedalen og Marianne Tovsrud Knutsen ble Margit med på «Tøffe damer i bluesen»-prosjektet. Så laget Rita og hun «Damer i bluesen». Alle prosjektene og alt hun har lært underveis, har ført henne til den andre og nye siden: debutalbumet.

Glad moden kvinne

Spilt inn i Vestfossen, med musikere som Bent Bredesen, Eivind Kløverød og Freddy Holm. På konserten stiller alle fra plata, pluss Rita Engedalen og Maylen B. Mæland.
– Ja, Maylen er eldstedatteren. Hun går på BI i Oslo nå, men gikk først et år på Paul McCartney skolen i Liverpool, sier Margit. En av sangene handler om datteren. Flere av dem er personlige.
– «A real woman» er det. Jeg er midt i livet, det er deilig å være en moden kvinne. Det er en gladlåt, ler Margit.
Som innrømmer litt sommerfugler før lanseringen. Men aller mest gleder hun seg selvfølgelig. Vi merker oss for øvrig at en annen av sangene heter «Strong will» ... Helge Ottesen

Kilde: Kilde Varden

Les mer om «On The Other Side» fra Margit Bakken