Vandrernes jul5

Blå juleglede
«Blå juleglede»

Plateanmeldelser · Adresseavisa · Skal du ha en juleplate i år, skal du ha denne.

Denne ligner neppe på noen andre juleplater du har. Elias Akselsen er for tiden ute på en ny juleturné med sine trondheimskolleger Børge og Betty, et samarbeid som også nettopp er dokumentert på cd. Enda større inntrykk gjør denne. Her har Elias samlet sine barn og presenterer familien Akselsens musikalske juletradisjoner. Datteren Veronica er for lengst etablert som en anerkjent artist, men også hennes bror Stig og søster Kristine har mye å fare med.
De presenterer en frodig miks, der hovedtyngden er kjente julesanger formidlet på en direkte, men ikke helt tradisjonell måte. Her er «Kom julenatt» («O helga natt»), «Det lyser i stille grender», «Kling no klokka» og så videre. De mest utradisjonelle valgene kommer først på plata, Cornelis Vreeswijks «Josef och Maria», den sterke taterballaden «Juledrømmen» sunget til minne om barnas mor som gikk bort i 2010 og den fyndige svenske folkeballaden «Staffans-visan». Her er det skamløst sentimentale side om side med følsom undring og ubesudlet glede. Har du noen gang hørt en så gledesstrålende rocka versjon av «O jul med din glede»? Med et nødskrik på rett side av grensen til kitsch.

Den dramatiske syngestilen til far Elias får sin kontrast i de mer klare og kontante tolkningene til Stig, den skolerte og dynamiske Veronica og mer lavmælte Kristine. Det er veldig fint alt sammen, og albumet gir en besnærende overordnet følelse av noe som både er nært og fjernt, hjemmeskoselig og fremmedartet. Sterkt, ekte og ulikt det meste du har hørt. Albumet er flott arrangert og fremført, med strengespiller Freddy Holm som kreativ hovedperson. Musikalsk er det en inkluderende blanding av vandrertradisjoner og amerikansk musikkarv. Historiene bak hver låt er fint fortalt i cd- heftet, det setter også en topp på opplevelsen. Sist fredag anmeldte vi noen av de sentrale juleplatene i år, denne kom litt for sent til å være med der. Den kom til gjengjeld svært godt.
Anmeldt av OLE JACOB HOEL

Les mer om «Blå juleglede» fra Familien Akselsen