Seiglivete låter

Broder
«Broder»

Plateanmeldelser · Vårt Land · Flere av låtene lever opp til det bandnavnet lover. Ni liv leverer på nytt slitesterk folkrock om livets opp- og nedturer.

Ni Liv har snekret sammen sitt sjuende «studioalbum» i ei tøm- merstue på Nesbyen, rett på sak både musikalsk og tekst- lig. Fremdeles befinner det Bø i Telemark-baserte bandet seg i et musikalsk landskap hvor hjemlig vise- og folkemusikk blander seg med suset fra americana, coun- tryrock og folkrock fra den an- dre siden av Atlanteren. I likhet med Hellbillies, er femkløveret blitt gradvis mer amerikanisert i stilen, men vokalist, felespiller, gitarist og hovedlåtskriver Jon Solberg har likevel i større grad beholdt den hjemlige og folke- musikalske brodden.
Nyanser. Det siste kan ha å gjøre med at Jon Solberg i senere år har tatt feletimer hos sambyg- dingen Ottar Kåsa, som også pre- get soloplata Røter. På Broder går assosiasjonene mer i retning av Paul Simon, The Band, The Hoo- ters, Steve Earle og Dolly Par- ton. Likevel typisk Ni Liv, med stor vekt på nynnbare melodier, skrudd sammen slik at de tåler mange gjennomspillinger. Det oppdages stadig nye nyanser, som i likhet med flere låter fra tidligere album har vist seg å være omtrent like seiglivet som bandnavnet.

Forbigående skyer. Jon Sol- bergs tekster er sannsynligvis de eneste som kan måle seg med det Arne Moslåtten har skrevet for Hellbillies de siste 25 årene. Begge tar utgangspunkt i egen dialekt, ofte egne lokale hendel- ser, men i stadig større grad også mellommenneskelige og gjen- kjennelige anliggender, uansett hvor man bor i verden.
På Broder er Solberg kan- skje enda tettere på livets alvor enn før. Det gjelder parforhold («Siste ha det bra»), løgnaktighet og skvising av andre mennes- ker («Grave seg ned»), følelsen av at alt noen ganger bare går feil veg («Skin på meg»). Det hviler likevel ikke et håpløst lavtrykk over det vanskelige, det formid- les mer som forbigående skyer, der håpet og glimtet i øyet aldri er langt unna. At ting snur, ofte til det bedre, virker det som mora- len er. I «Danse ein sommar» har lykken snudd, kjærligheten har seiret. I tittellåten blir vi minnet om et brorskap som utholder det aller meste, når det røyner på. Olav Solvang

Kilde: www.vl.no/kultur/anmeldelse/seiglivete-lter-1.703204

Les mer om «Broder» fra Ni Liv