Rå og ærlig bygderock fra Byting.4

Byting
«Byting»

Plateanmeldelser · Countrylandet · Bø i Telemark har stolte musikktradisjoner, og stedet fornekter seg ikke. Nå er turen til kommet til en spennende nykommer i Byting. Musikken er det godt driv i, og jeg liker veldig godt bruken av hardingfele som utvilsomt gir et folkemusikkpreg i et ellers tøft og røft lydbilde.

Byting er en beskrivelse av et person til tider er en villbass, og det passer godt overens på tekstene som bandets låtskriver og vokalist, Thomas Hellekås, leverer. Flere av tekstene er både dystre og voldelige i sitt uttrykk, uten at det gjør plata til noe deppeopplevelse. Bare rå og ærlig.

Musikken er det godt driv i, og jeg liker veldig godt bruken av hardingfele som utvilsomt gir et folkemusikkpreg i et ellers tøft og røft lydbilde.

Noen ville dra parallell til Hellbillies, og jeg skjønner hvorfor. Mange av låtene ligner, men Hellbillies har ingen Per Anders Buen Garnås på hardingfele. Han rotfester, løfter og gir et bredere lydbilde som jeg så avgjort er tilhenger av.

Teksten i «Mann av glas» inneholder dybde og alvor, og lydbilde kler låta meget bra. «Månestråle» er også en låt jeg like godt. Den inngir til lytting, godt hjulpet av en herlig gitarsolo.

«Høvdingen» er en sterk hyllest til folkemusikeren Jon Elling Buen Garnås, broren til Per Anders på hardingfela, som våren 2012 omkom i en bilulykke. Det var også denne låta som skulle bli springbrettet for Hellekås som sammen med Svein Eivind Mo Haugan fra Seljord startet opp med å spille offentlig.

Plata hørt under ett viser et band som så avgjort har en fremtid, for er det fot i massevis. Enkelte av låtene er like og går litt i hverandre, men alt i alt er bra debutalbum. Uten tvil et band jeg gjerne vil høre live.

Stort pluss for at tekstene står i booklet’en, spesielt siden de synger på Bø-dialekt som kan være litt vanskelig å få med seg alle ordene sånn på strak arm.

Favorittspor: «Mann av glas»

Kilde: countrylandet.no/anmeldelser/ra-og-aerlig-bygderock/

Les mer om «Byting» fra Byting