Monica i godt selskap

Monica i godt selskap
Monica i godt selskap

Avisartikler · TA · Låtskriver, sanger og gitarist Monika Nordli er plateklar og sugen på nye spillejobber. «Shipping Out» er mer variert enn debuten, hevder artisten.

Mandag slipper Monika Nordli sitt andre album. Siden platedebuten for tre år siden har singer/songwriteren fra Nissedal rukket å skaffe seg mye sceneerfaring og blitt en yndet samarbeidspartner for ringrever i rootssjangeren.Etter plateslippet i Oslo, hvor artisten nå er bosatt, og en opptreden på P1-scenen, er det duket for spilleoppdrag på hjemmebane i Treungen førstkommende onsdag - foran selveste kronprinsparet. Det ser artisten fram til. Albumet «Shipping Out» følger opp cd-en «Minor Mode» fra 2005. 

 Du er klar med den vanskelige andreplata. Hvordan vil du beskrive denne sammenlignet med den første?

- For meg er det en like stor utfordring hver gang. Du kan aldri spå hvordan mottakelsen blir. Det er en videreføring av debutalbumet, og jeg har brukt samme produsent (Kai Løland, red.anm.). Jeg tror og håper at det høres at jeg har blitt tre år eldre og fått mer erfaring som låtskriver og sanger, og at jeg har opptrådt mer, sier Monika Nordli.

GOD DRAHJELP

Hun har også vært mer delaktig i prosessen denne gangen. 30-åringen synes plata byr på mer variasjon, og at den har potensial til å nå et bredere publikum. Hun trekker også fram instrumenteringen og arrangementene.

I studio har hun hatt hjelp av musikere som Steinar Albrigtsen, som også har vært med og skrevet en av låtene, samt den opprinnelige gransheringen Olav Torgeir Kopsland på gitar, pluss folk som Knut Hem, Andy Nesblom, Eivind Kløverød og Jan Inge Nilsen.

De siste årene har Nordli samarbeidet både live og i studio, med størrelser som Jonas Fjeld, Paal Flaata, Hemisfare og Jørn Hoel, og på «Shipping Out» er også Tom Pacheco med som låtskriver på tre sanger.

- Jeg kan ikke få rost nok all den hjelpa jeg har fått. Jeg er både ydmyk og takknemlig for det, sier artisten.

ALVORLIG, MEN FENGENDE

Monika Nordli tror hun er mer opptatt av tekster enn mange andre, og tekstene reflekterer gjerne hennes sosialpolitiske engasjement. Å skrive sangtekster er en måte å rense systemet på, opplyser hun.

Monika har en 50-prosents stilling som sosionom å støtte seg på ved siden av musikkarrieren, og hun er også oppriktig engasjert i saken som Mental helse arbeider for. Det er på en tilstelning i regi av foreningen at hun skal opptre foran kronprinsparet under åpningen av det nye kulturhuset i Treungen.

- Jeg får noen ganger spørsmål om jeg er en trist person, men jeg vil snarere kalle meg en glad melankoliker, ler Monika og sikter til låtene hun står bak.

Hun understreker at hun er opptatt av fengende melodier, og at også dansbare låter godt kan ha alvorlige tekster.

GRIPER MULIGHETENE

Som tekstforfatter er hun opptatt av å være ærlig i sitt uttrykk.

- Så får jeg krysse fingrene og håpe at andre liker det.

Alison Krauss og Emmylou Harris er blant forbildene, men hun prøver ikke å være dem av den grunn. Monika Nordli har vokst opp med en far som er rootsfantast, og hennes egen smak spenner vidt. Musikkhobbyen ekspanderte da nissedølen deltok i «Kjempesjansen» på NRK i 2003. Hun ser på artistgjerningen som en utvida hobby, og hun har et realistisk syn på den tøffe bransjen.

- Jeg tar de mulighetene jeg får, og prøver å kose meg med musikken, sier Monika Nordli.

Nå vil hun ut på veien med sin trio, og Svalbard er et av stoppestedene.

- Jeg vil spille så mange steder som mulig. Jeg prøver å sette opp en del spillejobber i Telemark også, jeg har ikke gjort så mange jobber der til nå. Jeg vil bruke året på å spille der folk vil ha meg, fastslår artisten, som fortsatt ser på Treungen som sitt hjem.

 Anne-Lise Surtevju

Kilde: Kilde Telemarksavisa

Les mer om «Shipping out» fra Monika Nordli