Lars Saabye Christensen resiterer seg til toppen av norsk blues.

Heder & Verdighet
«Heder & Verdighet»

Plateanmeldelser · Musikkavisen Puls · Det begynner med regnvær og «de døde trekker på smilebåndet/og feller nok ei tåre også for oss/de levende og aleine/som lytter til Frelsearméens soldater i regnet».
«Håpet er en hard årstid», resiterer Lars Saabye Christensen. Og sånn holder han det gående, hele albumet gjennom.

På vokalsida handler det denne gangen mest om poeten Lars Saabye-Christensen. Det gjør ikke noe, selv om jeg innimellom tar meg i å savne den hese stemmen til Kåre Virud. Se hvordan dikteren formulerer det i «Baltimore».

Du kantret og kom deg ikke opp
Uansett hvor mye du prøver så kommer du deg ikke opp
Du gjør ditt beste det hjelper ikke
Du prøver så godt du kan
Men du kommer deg ikke opp
Gulvet venter døren venter verden venter
Men du kommer deg ikke opp likevel
Uansett hvor mye du prøver
Alt som venter presser deg ned
Klærne, lyset og tiden
Du gjør ditt beste, det gjør vondt
Men du kommer deg ikke opp

Diktet slutter sånn:

Vinden er kald havet er bratt
Skulle ønske det var aldersgrense i himmelen i natt

Og svartere blir det vel ikke? Så er han da også kjent for å skrive sanger om «dager da selv morgenandakten går skeis».

Men det er mye musikk og orkester og kor i årets utgave av Norsk Utflukt! I koret finner du Riga Engedalen, Margit Bakken og Kari Gjærum. I saksofon/trompetrekka: Guttorm Guttormsen, Mathias Eick, Thomas Johansson. Cellist: Anina Radotina.

Det er ikke noe nytt at poeter leser/resiterer oppå blues- og jazzmusikk. Beat-poetene – Jack Kerouac, Allen Ginsberg, William S. Burroughs - starta det hele i USA da ’50-tallet ble til ’60-tall. I Norge fikk vi Jan Erik Vold, Arild Nyquist og Odd Børretzen.

I Norsk Utflukt har Saabye Christensen funnet seg sitt ultimate «komp» - de komponerer også låtene – i Kåre Virud (gitar, vokal), Espen Fjelle (keyboards), Baard Slagsvold (bass) og Tore Wildhauer (trommer).

Dette er blues & poesi. Men egentlig befinner denne musikken seg utafor enhver forhåndsbestemt sjanger. Hør «Andre boller», og du forstår hva jeg mener. Tom Waits ville kost seg glugg i hjæl under en konsert med Norsk Utflukt. Og han hadde forstått hva sangene handla om. 

Arild Rønsen, Puls

Les mer om «Heder & Verdighet» fra Norsk Utflukt