Klassisk Nilsen med nye låta5

Nye låta
«Nye låta»

Plateanmeldelser · iTromsø · Det begynner å bli noen år siden sist, men nå kommer gode, gamle Terje Nilsen med «Nye låta», og det er blitt et flott album i klassisk Nilsen-stil.

Det vil si ei relativt nedstrippa plate hvor det gis mye plass til visekunstneren Terje Nilsen selv – hans karakteristiske basstemme og ikke minst hans underfundige tekster med observasjoner av både det lille og store i livet, og som man nesten må ha levd både mye og lenge for å legge merke til på samme måte som godeste Terje Nilsen.

Vi kjenner Terje Nilsen som en tekstforfatter som har sitt eget karakteristiske, poetiske språk hvor hans eget univers, inkludert hans dialekt, bestemmer uttrykket.

Her er små hverdagshendelser, som hva som kan skje når man sovner med radioen på og våkner til trekkspill og sang om morgenen. Han forteller oss hvorfor han som dikteren velger seg april.

Han lar oss møte travle damer i genser trang som en nødutgang og et skjørt som var så kort. På vegne av hovedpersonen i låta «Gammelungkar» kan han fortelle at han aldri har vært gift, men har vært skilt en god del ganga.

Her er barndomsminner og lyrisk skildra ulykkelige ungdomsforelskelser som vi eldre menn gjerne tenker tilbake på. Han synger om «To mann i en båt» og en haug med låta, eller rettere sagt hvor uunnværlig musikken kan være for oss uansett hvilken vei vinden blåser.

At alt han synger om ikke bare er sommeridyll på Mjelle, er «En veldig heldig mann» et godt eksempel på. Her tar Terje Nilsen på sin finurlige måte et lite oppgjør med sytekulturen som brer om seg blant oss som bor i «et veldig heldig land».

I bandet har han med seg gitaristene Gunnar Pedersen og Terje Nohr Olsen som også bidrar med mandoliner, lapsteel samt backingvokal. Så har vi bassist Kyrre Sætran, og vi må heller ikke glemme Steinar Krokstad som gjør en viktig jobb både som trommis og produsent på denne utgivelsen.

I tillegg har Nilsen og bandet fått med seg prominente gjester. Fiolinisten Arvid Engegård og Knut Erik Sundquist på kontrabass legger stemning på låten «Æ går’ke ut så mye nu». Bjørn Sundquist, Helge Jordal og selveste Åge Aleksandersen er også med som gjestevokalister på hver sine låter.

Alt dette er med på å skape variasjoner i uttrykket samtidig som både strykerne og gjestesangerne glir elegant inn i Terje Nilsens musikalske univers hvor blå toner, gammel jazz og string swing bryter inn i viseverdenen. HelgeMatland

Kilde: www.itromso.no/feedback/anmeldelser/2016/05/06/Klassisk-Nilsen-med-nye-lta-12687318.ece

Les mer om «Nye låta» fra Terje Nilsen