Ingemars befester sin posisjon som et av de stødigste og mest solide bandene i den norske dansebandfloraen.5

Rekti venner
«Rekti venner»

Plateanmeldelser · Finnskogens store sønner på dansebandfronten, Ingemars, kom i sommer ut med sitt første nye album på 8 år, ei ganske så typisk Ingemars-plate med tittelen “Rekti venner”.

Ingemars har hatt noen medlemsbytter siden forrige album kom, men kjernen i bandet er fortsatt Terje Ingemar Larsson, Steve Andersson og Odd Arne Sørensen, mens den “variable” delen av bandet for tiden består av Geir Paulsberg, Håkon Aasheim og Karl-Arne Sjøhaug,

Men stilen til Ingemars er slik den alltid har vært, nemlig litt folkemusikkpreget dansebandstil med sitt helt eget særpreg og med den norske folkesjela godt forankret i bunnen og selvsagt den finnskogske kulturtradisjonen med mye trekkspill og sang på guttas egen dialekt, eller som plateselskapet skriver: “Lukta av Finnskogen, sprakende bål og den sotsvarte kaffekjelen”.

Den nye plata har fått navn etter en låt som Håkon Banken, en sambygding fra litt lenger nord i Solørbygda, gjorde braksuksess med på tidlig 80 tall med tittelen “Riktige venner”, der ordet “riktig” er blitt oversatt til “rekti” for å få den rette finnskogske “svungen” over det hele. Låten finnes selvsagt med på plata. Ellers består plata av totalt 13 spor, hvor vi blant annet finner coverlåter fra svenske Danne Stråhed og Svenne Rubins, samt flere spor fra skogenes låtskriverguru fra Åbogen, Thor Wang, som tidligere blant annet har levert suksesslåten “Den gamle grinda” til Ingemars. Og selvsagt et knippe helt nyskrevne låter som seg hør og bør.

Fra plata har jeg valgt ut følgende tre låter til ukens presentasjon:

På et samfunnshus – Dette er en av låtene fra nevnte Thor Wang, en låt som tar oss med på en god gammeldags bygdefest på et tilfeldig samfunnshus et eller annet sted ute på den finnskogske landsbygda. En veldig fin og fengende låt i middels tempo. og med Terje Ingemars Larsson ved mikofonen. En av mine klare favoritter på plata.

Om så bære fær ei stønn – Her er det romantikken som får blomstre i en litt mer balladepreget låt igjen, dog er det vel slutten på et kjærlighetsforhold som beskrives her og den lengselen man har etter å kunne krype inntil den man hadde kjær enda en gang til. Her er det også Terje som synger og låten er signert svenske Agneta Mårtensson og Mats Larsson med norsk tekst av Terje Ingemar Larsson. Av balladene så ble dette min største favoritt.

Gi mæ håp gi mæ tru – Dette er en låt jeg selv kjenner fra svenske Danne Stråhed, tidligere vokalist i Wizex, som gjorde denne på 90 tallet under tittelen “Fönsterkuvert”. En noe lystigere låt enn den forrige, og ganske kjapp i tempo. Og vokalist her er Steve Andersson, mannen med den noe skarpere stemmen i Ingemars som innimellom avløser den varme og beroligende stemmen til Terje. Og et danseband med to vokalister har selvsagt et ekstra fortrinn framfor de som kun har èn sanger.

Jeg syns Ingemars har laget ei ganske så bra plate denne gangen også, og den er tro mot både bandets stil og mot Ingemars sitt publikum. Det er lite med overraskelser her, men det er en trygg, god og solid produksjon som byr på mye gode låter som alle sammen glir fint inn i den musikalske nisjen Ingemars har lagt seg på helt siden det første ordentlige albumet kom i 1999. Jeg syns plata skal få en solid 5`er på terningen fra For Swingende, og jeg syns de befester sin posisjon som et av de stødigste og mest solide bandene i den norske dansebandfloraen. De har særpreg, de holder dansefoten i gang og de leverer musikk både rett i fra og rett til den norske folkesjela.

Kilde: https://forswingende.blogg.no/category/plateanmeldelser

Les mer om «Rekti venner» fra Ingemars