Hjertevarm julefeiring6

Blå juleglede
«Blå juleglede»

Plateanmeldelser · Aftenposten · Hvert år overøses vi av resirkulert julemusikk i alle varianter, og det tar ikke lang tid før en musikalsk metthetsfølelse blir påtrengende. Glatt staffasje og påtrengende hyggefaktor kamufleres som noe ektefølt og oppriktig. Derfor er det desto mer gledelig å anbefale taterfamilien Akselsens nye juleplate.

 

Tuftet på egne erfaringer
Blå juleglede gir oss den gode julefølelsen samtidig som Elias Akselsen, sønnen Stig og døtrene Kristine og Veronika tar oss med inn i julens mangfoldige verden med et litt annet perspektiv enn det som er vanlig for denne type plater. Vakrere og med større oppriktig inderlighet er ikke julen blitt besunget i år.

Gudstroen og kjærligheten er bærebjelken i Elias Akselsens liv, samtidig som han er en stolt ambassadør for, og formidler av, taternes fascinerende kulturarv.

Familien Akselsen har mange egne erfaringer om hvordan det er å tilhøre en forfulgt folkegruppe. Dermed er også dette blitt en juleplate tuftet på en families egne erfaringer og deres iboende dype respekt for julens altoverskyggende kjærlighetsbudskap.

Denne bakgrunn gjenspeiles på varsomt vis gjennom valget av hvilke tretten sanger de vil dele med oss. Musikken har en jordnær enkelhet plassert i et fascinerende spenn mellom tradisjonell tatersang, varsomme countrytoner og mer folkemusikkpregede elementer.

Som perler på en snor
Det hele åpner med Cornelis Vreeswijks «Josef och Maria», en sang med et dystert bakteppe, som også gjenspeiles i arrangementet. Intet mindre enn enkel magi fra far Elias.

Deretter er det Kristine som presenterer seg med «Juledrømmen», en sang om lengselens trygge favn. Repertoaret består av kjente, folkekjære julesanger, noen norske og noen svenske, men også litt mer overraskende valg. Vi får bli med på en reise som bærer i seg like porsjoner sårbarhet og glede.

Selv på et fortreffelig album som dette, er det en sang som umiddelbart skiller seg ut: Den velkjente, «Kom julenatt» (O helga natt) her sunget av Stig. Høytidelig, nært og betagende - det er bare å bøye seg i støvet for hvor utsøkt han fremfører denne internasjonalt velkjente sangen. Freddy Holms besnærende gitarsolo er det lille krydderet som understreker gløden i sangen. Den norske teksten er av Arve Sigvaldsen.

Alle bør hedres
Fra før kjenner vi både Elias og Veronica som fremragende plateartister, men at familien kunne skilte med to andre stemmer av like høy kvalitet, er imponerende. Et annet moment som gjør deres felles prosjekt så vellykket, er med hvilken ærlig glede de formidler disse sangene. Hver enkelt sang betyr noe for dem, og blir dermed også noe spesielt for oss andre. Musikerne Freddy Holm, Terje Støldal, Eivind Kløverød og Terje Norum bør også fremheves, som sammen skapte et slikt flott musikalske byggverk for sangene.

Kilde: www.osloby.no/oslopuls/musikk/Hjertevarm-julefeiring-7069958.html

Les mer om «Blå juleglede» fra Familien Akselsen