Hjem til trønderrocken4

Ei ny tid
«Ei ny tid»

Plateanmeldelser · Dagsavisen · Askil Holm får det mer personlig pregede stoffet til å berøre. «Ei ny tid» er det beste Askil Holm har gjort.

Med «Hallelujah»-kvartetten slo Askil Holm salgsrekorder i CD-platas siste gullalder. Som soloartist har det gått mer opp og ned for Askil Holm, det vil si: Mest ned. På sitt fjerde soloalbum har han gått over til norske tekster, og det er fristende å si noe sånt som «what took you so long».

Her synger han sanger med fotfeste i hjembyen Namsos både tekstlig og musikalsk: Trønderrock-tradisjoner i kombinasjon med nyere folk- og viserock, med et klart eget preg. Singelen «Itj’no fest uten skinnvest» virker som et lettvint forsøk på å score en breibeint allsang-hit. Det er ikke her Holm er på sitt beste. Resten av plata er mer dempet, med et fyldig lydbilde som løfter fram Holms vokal. Det blir litt vel mye nostalgisk lengting til barndom og sommerdager på 90-tallet, og forsøkene på samtidssatire treffer ikke alltid planken helt - «dama e sur/men ein perfekt medisin/e Salma-laks, Skavlan og Amarone» - som en annen trønder jeg kjenner sa, «rødvin passer til alt unntatt laks og fotball». Men Askil Holm får det mer personlig pregede stoffet til å berøre. «Så lite, men så stort», for eksempel: Sangen sier ikke noe oppsiktsvekkende nytt om opplevelsen av å se på et nyfødt barn, men den formidler en følelse direkte og sterkt. «Vemundvik» er en fin sang om å komme fra et sted og lengte tilbake. Flere låter kunne vært trukket fram, så alt i alt: «Ei ny tid» er det beste Askil Holm har gjort. Bernt Erik Pedersen.

Kilde: www.dagsavisen.no/kultur/alle-anmeldelser/musikkanmeldelse/hjem-til-tronderrocken/

Les mer om «Ei ny tid» fra Askil Holm