Her gjenfødes «Toffa»

Nye «Toffa» ble lansert på Sting Nere av Svein Tang Wa, Gunnar Roalkvam og fullt band. (Foto: Lars Kristian Aalgaard)
Nye «Toffa» ble lansert på Sting Nere av Svein Tang Wa, Gunnar Roalkvam og fullt band. (Foto: Lars Kristian Aalgaard)

Avisartikler · Stavanger Aftenblad · Søndag blåste Svein Tang Wa - Toffas stemme - og Gunnar Roalkvam - Toffas far - liv i en bauta i Stavangers kulturhistorie.

På Sting Nere ble det spilt og fortalt om Toffa, stavangergutten som har fulgt særlig Svein Tang Wa siden 1980, da LP-en kom ut. Nå er «Trøbilen», «Ein sang te na Jenny», «Tyggi» og alle de andre sangene spilt inn på nytt, noe som ble markert med konsert søndag.
– Folk har slitt ut LP-en. De har vel kanskje likt den litt. Og så spør de: Hvor kan jeg få ta i den?
Men det har ikke vært mulig. Masterteipen, den originale innspillingen, er borte.
– En eller annen nisse har den nok i hylla. Men så hadde jeg et fryktelig mareritt om at jeg skulle dø, og da hadde folk måtte vokse opp i denne byen uten dette mesterverket. Det hadde gått heilt gale. Og vi må jo ha et alternativ til denne Kaninbyen. Et vegetarisk alternativ til alt elendigheten, sier Tang Wa og ler.

Oppussing
  Så ble det bestemt. «Toffa» skulle pusses opp. Og nå er rehabiliteringen ferdig. Fullt band denne gangen, en gjeng med respekt for originalen.

– Det er ny instrumentering, en større besetning. Jeg spilte vel inn litt piano sist også, men det tror jeg ble kassert, sier Reidar Larsen og ler.
«Toffa» er fremdeles en viseplate om Stavanger på 50-tallet, om oppvekst, barndom og sprell, alt representert ved gjennomgangsfiguren Toffa.

– Kanskje den til og med er litt relevant i to tusen og hvor langt vi nå er kommet. Men ungene er vel ikke ute og leker i gatene lenger. De er vel boltret fast til en myk stol foran tv og alt det der. Men kanskje foreldrene? Når strømregninger og finanskriser ramlet over folk, så kanskje de liker at en gammel snåling kommer og synger om hvor idyllisk alt engang var, sier Tang Wa.

Nye sanger  «Toffa» anno 2008 inneholder to nye sanger.
– Det heter bonusspor. Jeg kaller dem «den ene» og «den andre». Og de er nye. De er gode også. Men det er de gamle
Sangene fra «Toffa» har forfulgt Tang Wa siden 1980.

– Jeg tar alltid noen av dem når jeg er ute og synger. Særlig «Tyggi», den er det mange som vil høre. Og jeg forstår for så vidt det. Det er gode sanger som har stilige tekster.

Mannen bak de stilige tekstene, Gunnar Roalkvam, liker nyinnspillingen.
– Det er kjekt at det kommer en ny «Toffa»-plate. Sangene har nådd nye grupper på 28 år, så de har nok en viss kvalitet, sier Roalkvam.

 

PS! De nye «Toffa»-platene kommer snart til Rogaland. Mandag 27. oktober er den offisielle datoen, men allerede til uken kan de første eksemplarene havne i enkelte butikker.

Leif Tore Lindø, Stavanger Aftenblad

Kilde: Kilde Stavanger Aftenblad

Les mer om «Toffa» fra Svein Tang Wa