Helt Texas fra Roy Lønhøiden

Du spør meg om sannhet
«Du spør meg om sannhet»

Avisartikler · Hamar Arbeiderblad · Roy Lønhøiden gjør alt på sin egen måte. Det nye albumet er laget med nære venner i USA. Men alt passe lavmælt.

Det er så mange som reiser over og spiller inn skiver. Men jeg har gjort det med folk som har vært nære venner i årevis, og som jeg snakker med ukentlig, sier Lønhøiden. Ikke for å skryte, det ligger ikke for ham. Men for å forklare hvorfor en sanger og låtskriver fra nordsida av Vingersjøen denne gangen valgte å spille inn hele den nye plata si i Dripping Springs, Texas.
For ikke bare ligger Texas-skolens jordnære historiefortelling og sterke melodier over få akkorder hans hjerte nær. Også de beste av de beste står hans hjerte nær: Ekteparet Gene og Betty Elders spesielt, og studiomusikerne i The Fabulous Royals. Ringrever som har spilt med Leonard Cohen, Bob Dylan, Townes van Xandt, Joe Ely – og nå også Roy Lønhøiden.
– Da jeg ga ut mitt første soloalbum i 2004, hadde jeg vært i Texas gjennom noen år og blitt inspirert. Men jeg så aldri for meg at jeg skulle dra tilbake dit for å spille inn album. Det har vært en litt uvirkelig, men fantastisk reise å få spille jobbe med musikere i verdensklasse innenfor min sjanger. Jeg er veldig stolt og takknemlig over å ha fått muligheten, sier Lønhøiden, som dog ikke har glemt sine faste norske medspillere i produksjonen. Både Elin Moen Rustad og Tore Blestrud er med på flere låter.
Hundevideo
Vi lovte i innledningen ikke bare gode venner, men også en animerende lege fra Kongsvinger. Han kommer her og heter Anders Hesbøl, opprinnelig fra Kongsvinger. Han kom ruslende en gang for flere år siden en kveld Roy Lønhøiden var ute og spilte, og lurte på om det var greit om han laget animasjonsvideo til en av låtene hans, for han liker dem så godt og driver med animasjon på si. Ja, det er bare gøy, det, sa låtenes far, og så ble det ikke mer prat på det.
Helt til Roy var i gang med dette sitt femte soloalbum og begynte å tenke på tilbudet. Han tok kontakt, sendte demoen av første låt, «Øyet i stormen». Det han fikk tilbake, var så fint at den ble musikkvideo til utgivelsen. Og nå tror du kanskje du får se Odalens vande speile himmelen i ekte folk/køntriånd, med Lønhøiden og en mollstemt gitar over skuldra, mens sola dypper seg i den svinnende kveld? Langt ifra. Tenk heller et par vemodige bikkjer med relasjonstrøbbel.
lavmælt slipp
I ekte lønhøide ble videoen sluppet ganske lavmælt et par uker før platelanseringa. Lell har den nesten på egen hånd funnet vegen til mer enn 800 skjermer.
– En tenker kanskje at musikkvideo er litt passé i våre dager. Men jeg trur plata kan få litt oppmerksomhet gjennom akkurat denne, sier Lønhøiden. – For sjøl om det i utgangspunktet kanskje er lett å trekke på smilebåndet ved første øyekast, når en ser at det er hunder og animasjon, så har Anders Hesbøl tatt stemninga i låten og fått fram sårheten i den så bra.
Så bra faktisk, at Anders Hesbøl nå har søkt seg permisjon fra legegjerningen, for å begynne på animasjonslinja på distriktshøgskolen i Volda til høsten.
Noe høyrøstet slipp er det aldri tale om fra poeten fra Langeland. Platesleppet fant sted nær sagt i stillhet, mandag, i alle fall sammenlignet med andre artisters lanseringssirkus. Ikke akkurat noen champagnegreie, for å si det med Lønhøiden. Stedet var Williams kulturkafé i Kongsvinger, med redaktøren for Krigsropet som platebadintervjuer. Frelsesarmeen har en god støttespiller i Lønhøiden, som på takkelista på sitt femte album sender en hjertefølt takk til Jesus.
– Noen takker Buddha, jeg takker Ham. Jeg har min personlige kristentro, og sånn er det, sier artisten om den saken.
«Du spør meg om sannhet» er klassisk Lønhøiden-stemt.
-Men kanskje litt mer reflekterende, sier artisten, som nå sjøl er på middagshøiden med sine 54 år, og synes det er naturlig å sjå ting i sammenheng: «Vi velger vekk det lyse og trekkes mot alt mørkt og tungt».
- Ikke som en gubbe som sutrer, men som en som har levd noen år og sett noen forandringer, sier han.
Amerikabesøk
Den store promosatsingen venter han med til ettersommeren. Roy Lønhøiden vil nemlig gjerne ha med seg produsent Gene Elders, Mitch Watkins, Paul Glass og kanskje flere ut på norske veger, kanskje endatil til Vingersjøens bredd. Og det ser ut for å kunne gå. Leonard Cohen har pause nå, så da kan til og med Mitch Watkins finne et overgangsvindu.
– De har veldig lyst. Nå framover våren og sommeren etter sleppet mandag skal vi jobbe med å gjøre plata kjent, få et grunnlag for promoturneen. Lokalt er det snakk om kanskje å gjøre noe på Volumfestivalen, som jo er opptatt av musikk/film og har uttrykt interesse for en intim liten greie, og noe på Livestock i Alvdal.
 

Kilde: www.h-a.no/kultur/musikk/helt-texas-fra-roy-lonhoiden

Les mer om «Du spør meg om sannhet» fra Roy Lønhøiden