God rootsplate fra veterangruppe

11 sanger
«11 sanger»

Plateanmeldelser · Musikknyheter.no · I anledning at det er 40 år siden New Jordal Swingers debuterte på plate, gir de endelig ut et nytt album. Det har, som tittelen tilsier, 11 sanger. Alle melodiene er skrevet av bandets leder, vokalist og pianist Eigil Berg. Ingvar Hovland (tekstleverandør til bl.a. Vamp) har skrevet tre av tekstene, Berg resten. Produsent er Kyrre Fritzner.

11 sanger har et nostalgisk preg, med mye mimring i tekstene og et sound som kan plasseres i roots-bagen. Åpningen med den fengende Svart magi er strålende. Her hyller Berg sine svarte artistforbilder fra New Orleans, og nevner r&b-pianister som Professor Longhair og Fats Domino. Balladen om Lonesome Town refererer til Ricky Nelson-hiten Lonesome Town og har koring ved The Jordalaires - et navn som er inspirert av Elvis' koregruppe Jordanaires.

Melodien til Disney-jul minner litt om That's Alright, Mama, men har bedre tekst enn melodi. Dette er en duett med Trond Granlund. Jeg liker også godt den morsomme Graceland, som handler om et besøk i Elvis' hjem i Memphis. Tøft gitarspill ved Bjørn Kristiansen, som er mest kjent som medlem av Aunt Mary, men som spilte fast med New Jordal Swingers på 80-tallet. Også bandets gitarist i 1976-81, Svein Finjarn (The Beatniks), er med på dette albumet, der Berg som vanlig benytter seg av originaltrommis John Kolloen og bassist Ole Marius Melhuus. Mannen med den blå gitar handler om Tony Joe White og har blåsere og et sørstatssound som vi kjenner fra J.J. Cales plater.

Den lystige En siste runde har en artig outro der Kristiansen spiller noen takter fra Chattanooga Choo Choo. Dessverre har 11 sanger også noen småkjedelige sanger, og Eigil Bergs stemme virker tidvis sliten. Første halvdel av albumet har de beste låtene, med unntak av den nest siste, Mer enn okey, der Berg synger om at karrieren har vært mer enn ok.

11 sanger viser at New Jordal Swingers fortsatt har noe å gi - 13 år etter forrige plate (Indigo). Coverheftet har lekker design og et forord ved dets designer, Bjørn Kulseth (The Act, The Contenders). Jon Vidar Bergan

Kilde: www.musikknyheter.no/anmeldelser/12672/New-Jordal-Swingers.html

Les mer om «11 sanger» fra New Jordal Swingers