Ganske enkelt genialt6

Når dagen demrer blått
«Når dagen demrer blått»

Plateanmeldelser · Sarpsborg Arbeiderblad · Ikke mange artister kunne latt en sår nøkkelharpe stå for introen på en plate, og kommet så heldig fra det som Lønhøiden.

For å foregripe konklusjonen: Dette er det beste albumet vi har hørt på veldig lenge, uansett sjanger. Lønhøiden er forresten en crossover-artist, som henter elementer både fra sørstatsrock, country, visesang og norsk tradisjonsmusikk, og altså ikke så lett å plassere.

Her er sterk inspirasjon fra Townes van Zandt, Johnny Cash, og ikke minst fra visekunstneren Stein Ove Berg. Her er trekkspill, den nevnte nøkkelharpen, fele og countrygitar. Det er både Texas og Finnskogen, blått og godt, og alle låtene holder mål i massevis.

Roy Lønhøiden er nemlig en eminent låtskriver - noe han også har vist på sine to foregående og noe mørkere plater. Han lager melodier som høres helt nye ut, men som likevel gir et slags vemodig snev av gjenkjennelse, og som sitter forbausende raskt i øret.

Tekstene, han synger gjennomført på norsk, bringer rett og slett fred. Det handler om de enkle gleder, om at livet er kort, om å være annerledes. Han treffer blink; sier ting vi føler og tenker. Lydmessig er dette fjernt fra den polerte popen, men det er like detaljert og velsmurt, bare på en mer naturlig og ujålete måte.

Amerikanske Betty Elders er med, og synger - for første gang på norsk - sammen med Lønhøiden på "Nå og hver dag". Camilla Granlien lokkende og hulderaktige stemme får vi kanskje enda mer sansen for. Særlig fordi den klinger så godt i duett med Roy Lønhøidens lune rett-fram-røst. "Når dagen demrer blått" er nesten genial i all sin oppriktige enkelhet, og den vokser seg større for hver gjennomhøring. Anbefales på det aller varmeste. MARTE-KARI MELKERUD

Kilde: www.sa.no/kultur/ganske-enkelt-genialt/r/1-101-3519200

Les mer om «Når dagen demrer blått» fra Roy Lønhøiden