Folk off!5

Ja
«Ja»

Plateanmeldelser · Oppland Arbeiderblad · Med den modige "St.Peppersby" utgivelsen i 2014 begynte Staut så smått å signalisere at det var på tide å åpne grinda og se framover. I ettertid og med fasiten trygt i neven var timingen kanskje ikke den beste, skjønt - hvem kan forutsi slikt? For "St.Peppersby" er et godt album, men kanskje kom overgangen litt vel brått på fansen som mer var vant til Staut som festband og ikke et band man lyttet til.

Uansett, albumet var viktig og banet vei for "JA"  singlene "KOM" og "DEN EINE" som viser et band med kvaliteter i alle ledd. På disse låtene lukker Staut og låtsmed Ørnulf Juvkam Dyve halvveis igjen dørene til låvedansen og åpner opp en verden som befolkes av Tom Petty og Jeff Lynn - alle med faste plasser ved bardisken på The Cavern, selvfølgelig.Slidegitaren på "KOM" har George Harrisons håndskrift over hele seg og kunnelike gjerne værtå hørepå hans klassiske "Somewhere in England"eller  "Cloud nine" utgivelser. Det viktigste er likevel at det klassiske Staut uttrykket med Asle Tronruds fele som tung labb på signaturpennen aldri er langt unna papiret. På "JA" tar nemlig Staut i bruk hele paletten. Den flotte balladen «Ei som ho» med støvete hint til americana er en høydare. Med duetten «E vil» med Marie Tveiten som gjestevokalist har Staut fått sin «Den finast eg veit» og «Følgje hjarta», kjent fra TV2-programmet «Jakten på kjærligheten» er jo bare Staut! Og så må vi ikke glemme avslutningssporet «Døgnflugujakt» som det lukter sommerhit av. Morsomt også at den gamle Dire Straits-tangentmannen Guy Fletcher bidrar på tre låter. Få maler lydbilder som ham, for selv om han ikke er like merkbar her som på klassikeren «Walk of life», er det noe med stemningene «slike folk» får til.

Ørnulf Jyvkam Dyve har denne gangen hatt særdeles fine og vellykkede stunder i skrivestua, noe den artige, fikse og humrefremkallende «Johan» er et godt bevis på. Hva ellers? Jo, hva med liflige mariachitrompeter og Staut? Jo da, du får det også - bare sjekk ut den Morricone-stinne «Fliken e syne». Albumet er tilgjengelig fra fredag 6. januar.

Kilde: www.oa.no/staut/anmeldelser/musikk/staut-med-ny-plate-folk-off/s/5-35-367834?key=2017-01-02T00:36:31.000Z/retriever/28c95210a5b2a207a3b893b16e67530846a29ccc

Les mer om «Ja» fra Staut