Feststemt fra Valdres

Ja
«Ja»

Plateanmeldelser · frifagbevegelse.no · Årets utgivelse viser at Staut er i støtet.

Folkrockbandet Staut går sterkt ut på det nye året og slipper sitt femte album «Ja» når hverdagene så vidt har meldt seg. En variert blanding av låter som passer til bygde- dans og allsang der fela leder an, ispedd country og fine bal- lader.
Siden starten i 2010 har gruppa turnert flittig, og de seks musikerne er nå virkelig samkjørte. Et ekstra bidrag kommer fra Guy Fletcher, kjent fra Dire Straits og Mark Knopflers soloprosjekter, som leverer nydelig orgelspill på flere låter. At gruppa konse- kvent holder seg til valdres- dialekten har etter resultatet å dømme ikke skapt proble- mer for engelskmannen.
To andre som må trekkes fram er sanger Marie Tveiten fra Seljord som synger duett med vokalist Gaute Ausrød på den rolige «E vil», og Ole Kris- tian Nyhagen som behersker de fleste messinginstrumen- ter. Hans trompet på «Flikene syne» bringer assosiasjoner til Latin-Amerika. Første singel, «Den eine», ble presentert alt på fjorårets idrettsgalla og slo godt an. Oppfølgeren «Følge hjarta» ble kjenning i TV2s «Jakten på kjærligheten». Stauts egen mann på tangenter, Ørnulf Juvkam Dyve, står for tekst og melodi, på tre av de elleve sporene i samarbeid med andre bandmedlemmer. Fortellinger der både humor og alvor får sin plass. Tidligere album har gjort det bra på diverse lister, mens en rekke spillejobber har gitt gruppa et stadig større publi- kum. Årets utgivelse viser at Staut er i støtet.

Øystein Bråthen

Les mer om «Ja» fra Staut