Fant kilden i kirkerommet

 Kristin Skaare oplevde å bli berørt og renset i Jakobkirken.
Kristin Skaare oplevde å bli berørt og renset i Jakobkirken.

Avisartikler · Vårt Land · Alene i Jakobkirken i Oslo søkte Kristin Skaare til kilden i salmer og andre åndelige sanger. Det ble en renselse.

Kristin Skaare var Norges første kvinnelige pianist på jazzlinja ved Institutt for Musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo. Siden har artister som Kari Bremnes, Jonas Fjeld, Rick Danko, Steinar Albrigtsen, Sondre Bratland, Vamp, Åge Aleksandersen og Bjørn Afzelius brukt henne som musikalsk «bakmann.». Hun har også vært musikalsk leder for store oppsetninger på Nationaltheatret i Oslo.

Etter mange år med hardkjør søkte hun hvile i den kristne sangskatten.

– Å jobbe med slikt materiale på kirkegrunn har gjort meg hel og frisk, sier 43-åringen som har har latt platen Var få vokse fram over tid i sitt eget tempo.

Skjerpet sangskatt. Musikeren ville ikke havne i et søvnig og sentimentalt musikklandskap. Den kristne sangskatten er var og forsiktig, men også skjerpet og årvåken, minner hun om.

– Jeg ville dypere enn det emosjonelle, sier musikeren.

– Hvor dypt ville du?

– Til kilden, det rene og friske vannet – selve essensen i sangene. Der man skjerpet, men avspent – i en slags årvåken hviletilstand – kan meditere over hva sangene egentlig vil si oss.

Et lite mirakel. I 1985 ble Kristin Skaare hardt kvestet i en bilulykke. Hodeskadene ble leget, men venstrehånda hennes har ikke fungert skikkelig siden. Som musiker har ikke det vært greit.

– Nå er hånda på forunderlig vis blitt bra.

– Kan du forklare nærmere?

– Dybden i prosessen med salmene, bedehussangene og egne sanger som er blitt skapt, har gjort at hånda fungerer bra. Jeg har ingen annen forklaring. Det er et lite mirakel. Jeg opplever også at jeg er blitt et helere menneske. Dette har vært en renselse, sier Kristin.

Kilde: Kilde Vårt Land

Les mer om «var» fra Kristin Skaare