Første julealbum

Født i en stall
«Født i en stall»

Avisartikler · Hamar Arbeiderblad · Jeg hadde neppe gjort noe julealbum som soloartist, sier Roy Lønhøiden. Men i duett med Solveig Moen Rusten har det blitt til.

«Født i en stall» heter duettalbumet som de to nå lanserer. For Elin har utgivelsen fått en spesiell betydning; hun er nettopp blitt mor for første gang. Og Roy synes ikke noe om å gjøre lanseringskonserter uten henne. ROY LØNHØIDEN – Så nå er målet at dette skal være låter som kan vare helt til neste jul, sier han. – Så kan vi dra på turné da.
SAMARBEID
Elin var med allerede på «Det ensomme landet» – det første albumet Roy Lønhøiden ga ut i 2004. Så stanset samarbeidet opp, inn- til de møttes på en Emmilou Harris-konsert i 2008. Så han spurte henne om å være med på noen låter igjen. Det ble starten på et samarbeid som stadig fortsetter, både i studio og på scenen.
I 2012 fikk Roy Lønhøiden stipend fra Fondet for utøvende kunstnere for å gjøre en duettplate, som de gikk i gang med, men samarbeidet med produsenten stanset opp. Og livet tok ny retning. Jeg fylte 50 i 2014, og reiste til Canada for å gjøre en plate med amerikanske musikere, forteller Roy. Resultatet ble albumet «Du spør meg om sannhet».
Så var det at Bjørn Kulseth, en av Roys samarbeidspartnere helt fra starten, foreslo å benytte støtten til en duettplate for å gjøre et julealbum.  Elin var positiv, men jeg var skeptisk, sier han. Men så fikk vi ideen til å gjøre et album som kunne gå helt på siden av de kommersielle juleplatenes glitter og stas. Og nå er albumet her, som en kombinasjon av Roy Lønhøidens egne sanger, egne norskspråklige versjoner av det som kalles «amerikansk old time mountain music», og et par tradisjonelle julesanger.
ALTERNATIV JUL
Selv har Roy Lønhøiden tilbrakt mange julekvelder i alternativ julefeiring hos Frelsesarmeen på Kongsvinger, og det har han tenkt å gjøre i år også.
– Det er julekvelder som be- står bestående av alt fra å servere julemat og kaffe til å ta fram gitaren å synge. Og å kjøre folk til og fra, sier han.
– Og det kan godt hende kon- serten hans utpå kvelden vil ende med «Det er mørkest like før det gryr av dag / veien hjem er smal og lang».
– Det er ikke så viktig at det synges om jula i hver eneste sang, sier han.
Før juleplata har Roy Lønhøiden gitt ut fem soloplater, og han har vært nominert til Spellemannprisen for tre av dem. «Blir ikke ferdig med denne på en stund», skrev Fredrik Wandrup i Dagbladet da den forrige plata kom, og ga en sekser. «Sangene er enkle, gjennomtenkte, fylt av poetisk melankoli og lede over dystre tegn i tida. Det er få som lager plater som dette, også internasjonalt», konstaterte Wandrup. «I sammenstillingen av melankolien i amerikanske og hedmarkske forfallsstemninger, utvikler det seg låter som er noe av det beste og stiligste Roy Lønhøiden har skrevet», het det i HAs anmeldelse.
SOLID TRADISJON
Også med sin juleplate går Roy Lønhøiden inn i en solid tradisjon. For det er gjerne noen eget med hedmarkinger og juleplater; det blir noe eget troverdig og ekte over dem, og aldeles upolert. Tenk bare på juleplatene til familien Akselsen, som Roy Lønhøiden selv har sunget med. Eller Guren Hagen – hans samhed- marking på plateselskapet Grammofon. Og nå er han her med sin egen. Geir Vestad

Les mer om «Født i en stall» fra Roy Lønhøiden & Elin Moen Rusten