Et barn er nylig født

Født i en stall
«Født i en stall»

Avisartikler · Vårt Land · Duett: Ingen så for seg at lille Kaisa kunne komme i veien for noe som helst. Juleplate ble det, men ingen konserter for mamma.

Elin Moen Rusten fødte for 18 dager siden. Nå synger hun «Julekveldsvisa» for sin førstefødte. Allerede i sommer fikk Kaisa høre «Her kommer dine arme små». Hun var jo med i magen da mamma sang inn juleplate sammen med Roy Lønhøiden. Født i en stall heter plata. Konserter med sangene kan det imidlertid ikke bli før neste jul.
– Plata må klare seg selv. Jeg har en litt viktigere oppgave å gjøre. At Kaisa kom er den største gaven. Jeg er bare veldig rørt av det, sier Elin Moen Rus- ten. På platen synger hun og spiller melodika, autoharpe og piano.
Lengsel og tårer. De tolv sangene består av noen egenskrevne sanger, gjendiktninger fra amerikansk og svensk fortellertradisjon, samt et par tradisjonelle julesanger. Sangene handler både om livets trange kår og om julegleder.
Roy Lønhøiden skriver det slik i et vers: Alle dager med sorg, lengsel og tårer Jeg vil fortelle om gleden jeg fant Selv når jeg strever, blir sjelen min løftet Mine byrder blir båret av Han som er sann. Duett i tro. Helt siden Lønhøidens første plate Det Ensomme Landet (2004) har de sunget sammen. For tre-fire år siden var planen å lage en riktig duettplate. Begge understreker hvor samstemte de er både musikalsk og i synet på hva som er viktig i livet.

– Musikk handler først og fremst om følelser. Vi deler også en tro som lig- ger i bunnen. Det er noe vi har snak- ket mye om. Når det ble juleplate, ville vi samtidig ha med sanger som sier det viktige om jula. «Jul hos Frelses- armeen» og «Her kommer dine arme små» sier begge noe viktig fra hver sin tid. Egentlig er det et sprøtt paradoks at hvis du lager en plate som handler om budskapet i jula, så blir det gjerne sett på som alternativt, sier Lønhøiden.
Håp i mørket. Rusten er spesielt glad i sangen «Det er mørkest før det gryr av dag». – Den handler om å ikke miste håpet, troen på at det snur mot en lysere dag og at Jesus er med deg hvis du ønsker det, sier hun.
Lønhøiden skriver om å synge sitt liv ustanselig. – Uansett hvor mørkt det kan synes, må man aldri glemme å synge eller på annen måte gjøre noe skapende, noe man gjør for et annet menneske – det som gjør at de gode følelsene kommer fram mellom oss, sier Lønhøiden. 
Arne Guttormsen

Les mer om «Født i en stall» fra Roy Lønhøiden & Elin Moen Rusten