Denne plateutgivelsen vil ha et langt liv6

Sekund av evigheten
«Sekund av evigheten»

Plateanmeldelser · Bluesnews · Om Kongen skal gi en fortjeneste-medalje til et bluesband i Norge, for lang og tro tjeneste, må det bli Notodden Bluesband. Det er nettopp kraften og inspirasjonen av all erfaring og alt bandet har erfart og lagt ned av arbeids­timer, som virkelig kroner verket her.

Hva er det med levd liv og blues? Hva er det med livets rift og erfaring i blues? Det kommer godt frem når legen­dariske Notodden Bluesband kommer med ny ­plateutgivelse. Det er nettopp kraften og inspirasjonen av all erfaring og alt bandet har erfart og lagt ned av arbeids­timer, som virkelig kroner verket her. Ikke bare for bluesbyen Notodden, men for arbeidersamfunnet der man enda kan høre hammeren slå mellom fjellene om man hører godt etter en sen augustkveld. Dette er en monumental og viktig plate som sparker liv i gamle glør på beste vis.
Med melankolien i “Jeg så deg danse” kjenner du på følelsen av Procol Harum, med rockefoten på “Blindebukk” kjenner du det rive i begge beina så du tror det er fantom­smerter fra den gangen du sprang langs scenekanten som en Mick Jagger som hare for Jacob Ingebrigtsen. Med åpningssporet “Alt hva jeg vet” er det nesten som å sitte tilbords med et tilårskommet Allman Brothers Band, og er det ikke selveste Jahn Teigen og Popol Vuh som trer frem i lydbildet på “Klar i hue”.
Om Kongen skal gi en fortjeneste-medalje til et bluesband i Norge, for lang og tro tjeneste, må det bli Notodden Bluesband. Har de fått en fra før, bør de få en til. Jeg har kanskje aldri vært blant deres største fans, men alltid hatt den største respekt. Med dette albumet er det i ferd med å snu, kjenner jeg, for dette er fordømt ekte, levende, umiddelbart og virilt som er en norsk blues “grand old man” verdig, men også mye mer. Med stor lyd (les: blåsere og fett stort band-sound) og en følelse av levd liv som filtreres gjennom Trond Ytterbøs gitarer og sang slik som på hans soloalbum for over 10 år siden som tok mange av oss med storm.
Albumet «Sekund av evigheten» inneholder tekster av den danske poeten og rockeren Jan Toftlund med melodiene komponert av to av medlemmer i bandet, Trond Ytterbø og Torgeir Hefre. ­Albumet er innspilt i Juke Joint Studio, Notodden og produsert av Morten Omlid. Sistnevnte kjent som frontfigur og gitarist i Spoonful Of Blues.
Jan Toftlund gikk bort allerede i 1990, og hva denne mannen som levde i det steinharde miljøet rundt ­Ravnsborggade i København og kalles for Danmarks Bob Dylan har å tilføre et erfarent og åpenbart inspirert bluesband fra Notodden, vel, det er bare å glede seg over at levd liv formet i tekster er tidløse og alltid treffer når de er så ekte som her. Mange sier at hans tekster er mer relevante i dag enn da de ble skrevet. Et skilsmissebarn som akkurat rakk å feire 50-årsdagen sin, og som mente at man skulle leve livet som de man ble inspirert av og ville skrive om. “Jack London Syndromet”, på de svakes side og med diktning som sitt våpen.
Utrolig hvordan Ravnsborggate på 80-tallet passer sammen med Notodden 30-40 år senere. Det har gitt Notodden Bluesband sin udiskutabelt beste plateutgivelse, og selv når disse gutta: Trond Ytterbø på vokal og gitarer, Jørn Pedersen, gitarer, Jørn Øystein Johansen på bass, og Torgeir Hefre, tangenter og vokal, der Paal Øymo trommer, perk og vokal har erstattet Jan Sigurd Pettersen, en gang pensjonerer seg, vil denne plate­utgivelsen ha et langt liv.
“Sekund Av Evigheten” gir deg mange gode timer med innblikk i livet man til slutt oppsummerer som viktige på veien dit – til evigheten!

Kilde: https://bluesnews.no/musikkanmeldelser/bn130-juni-2023/denne-plateutgivelsen-vil-ha-et-langt-liv

Les mer om «Sekund av evigheten» fra Notodden Blues Band