Blå juleglede5

Blå juleglede
«Blå juleglede»

Plateanmeldelser · Dagsavisen · Ualminnelig god i alle ledd.

Elias Akselsens «Her kommer dine arme små» ble utropt til årets beste juleplate her i avisa i 2003. Datteren Veronicas «Fattige var de som først fikk se» måtte nøye seg med å være «en av årets fineste» i 2004. Nå er de her igjen, sammen denne gangen, også med Veronicas søsken Kristine og Stig. Albumet inneholder dessuten en rørende hyllest til deres nylig avdøde mor i «Juledrømmen», så dette er et gjennomført familiesamling.

Akselsens er heller ikke redde for å vie seg til julens opprinnelige budskap, som får ny aktualitet med den inderligheten det blir formildet med her. Albumet begynner med Cornelis Vreeswijks «Josef och Maria», som en påminnelse om underteksten i denne julefeiringen - at Elias og barna hans som tatere selv har opplevd hvordan det er å ikke få rom i herberget ved juletider.

Familien Akselsen synger for det meste kjente og kjære julesanger, men vi hører dem sjelden framført med så sterk overbevisning som dette, enten det er sakrale «Kling no klokka» eller juletrevennlige «O jul med din glede». Musikken er produsert av Freddy Holm, med sterke roots-tendenser. Et stort pluss er også omslagsteksten, med usedvanlig grundig innsikt i hver enkelt sangs historie.

Plata kommer til en svært sterk avslutning med «Nu tändas tusen julelys». Framført med to vers Thåström skrev for versjonen til Ebba Grön, dem om «No slocknas tusen människorliv». Et grep som gjør dette til mer enn en alminnelig juleplate. Den er tvert imot ualminnelig god i alle ledd.  Geir Rakvaag

Les mer om «Blå juleglede» fra Familien Akselsen