«Toffa» gjenfødt

Foto Roy Storvik
Foto Roy Storvik

Avisartikler · Rogalands Avis · Tang Wa-CD-en «Toffa» fra 1980 gjenoppstår i nyinnspilling. Søndag er det plateslippfest.

Gunnar Roalkvam skrev teksten og Svein Tang Wa skrev musikken til 1980-utgivelsen.

– Originalen har spesiell atmosfære og signatur fra sent 70-tall. Vi har tatt den med opp i vår tid, og gjort arrangementene slik vi har lyst til. Originalen har få instrumenter, trekkspill, fløyte og gitar, mens vi har utvidet litt med banjo og valthorn. Stemningsmessig har vi vist veldig stor respekt for originalversjonen,sier Tor Mathisrud.

På Sting Han er bassist på nyinnspillingen, som på Tang Wa-produktene «Hørr Gjøken» og «Raudast Hjerta».

Søndag kommer trubaduren Svein Tang Wa til Sting Nere med fullt band for å presentere nyinnspillingen av «Toffa». Fullt band er i denne sammenhengen Reidar Larsen (keyboards), Johan Egdetveit (trekkspill), Arne Skage (gitarer), Tor Mathisrud (bass) og Stein Inge Brækhus (trommer), de samme som har medvirket på albumet.

Gunnar Roalkvam har skrevet om arbeiderklassegutten fra østre bydel på 1950-tallet, om «Toffas» oppvekst, skolesituasjon, drømmer og framtidsutsikter. Han leser fra «Toffa» på Sting.

Teiper ble borte

En vesentlig grunn til at «Toffa» spilles inn på nytt, er at tapene fra originalinnspillingen er sporløst forsvunnet. Et stykke musikkhistorie sto derfor i fare for å bli borte for framtiden.

– Vi har fått mange spørsmål fra folk som har slitt ut «Toffa»-LP-en sin om den ikke kunne gis ut på ny. Vi prøvde å få tak i originaltapene fra plateselskapet i Oslo, men vi fikk beskjed om at de var søkk borte, sier Tang Wa om platedebuten sin.

– Hva tenkte du da? – Jeg tenkte «herrlighed, for eit rod» og «never again». Men tiden har gått, og vi har jo levd et lykkelig liv i de 28 årene som har gått siden den gang. Vi bestemte oss for å spille den inn på ny, og jeg har med et kjempelag av musikere. Platen utgis med de samme sporene som sist, dessuten kommer det to bonusspor med Toffa-tekster som ikke tidligere er gitt ut, sier Svein Tang Wa til Rogalands Avis.

I butikken snart

Trommeslager Brækhus bråstopper i Stavanger på vei hjem fra Sør-Afrika til Os søndag.  – Da fiser han rett opp til Sting for å spille med oss, sier en fornøyd Tang Wa.

Mandag 27. oktober er «Toffa»-CD-en på plass i butikkhyllene. – Da håper vi de som har slitt ut LP-ene sine vil høre «Toffa» på nytt, uten hakk. Og, det er selvsagt langt bedre lyd på «Toffa», sier Tang Wa.

Stein Roger Fossmo, Rogalands Avis

Kilde: Kilde Rogalands Avis

Les mer om «Toffa» fra Svein Tang Wa