Jon Solberg & Anne Gravir Klykken «Jørånnatten»

Jørånnatten er første singel fra Anne Gravir Klykken og Jon Solberg sitt album «Et ønske» som har release 25 mars.

Jon Solberg er norsk musiker, låtskriver og tekstforfatter fra Bø i Telemark. Han er kjent som vokalist og frontfigur i bandet Ni Liv, og som soloartist. Jon har gitt ut tre soloplater og åtte plater med Ni Liv. Anne Gravir Klykken er folkesangersanger fra Solum. Hun har gitt ut to soloplater og flere andre utgivelser med blant andre trioen Vintermåne.

Anne Gravir Klykken og Jon Solberg starta dette platesamarbeidet i begynnelsen av 2021. Anne sendte da Jon ei samling med eldre opptak av ulike folkemusikkutøvere i Telemark. Jon tok tak i et utvalg av sangene og temaene i opptaksmaterialet, og disse ligger som et bakteppe for nyskrevne sanger og arrangementer. Jon og Anne er glade i dialekter, språk, lokalhistorie og det nære knyttet til bygdeliv og natur.

Torkjell Haugerud (1876-1954) var spelemann, komponist og organist fra Bø i Telemark. En av hans mest kjente komposisjoner er slåtten Jørånnatten. Utdrag fra denne slåtten er brukt som inspirasjon i den nye sangen. Jon har lært slåtten etter video-opptak av Bø-spelemannen Per Anders Buen Garnås.

Jørånatten er den høyeste fjelltoppen i Bø i Telemark, Jons hjembygd:

«Og høgt der oppe på randa mellom himmel og jord.

Aldri er du så liten, aldri er du så stor», skriv Jon.

Jørånnatten handler om røtter og tilhørighet, men også om at en må gjøre seg fortjent til store opplevelser, god utsikt og innsikt:

«Men langt der i nord ropar han til deg:

For å komme nokken veg må du over meg»

Låtoversikt

  • SpornrTittelTekstMusikkTid
  • 1JørånnattenJon SolbergJon Solberg/Torkjell Haugerud03:21