Det er grunn til å sperre øynene ekstra opp for Humming People5

City of lost men
«City of lost men»

Plateanmeldelser · BluesNews · Humming People, om du liker musikk som svinger innom singer/songwriter, americana, country. Gamle helter i band som The Band og artister som Everly Brothers må være henrykte over at røttene får et så moderne, friskt og «nytt» uttrykk! Jeg skjønner hvorfor Emmylou Harris og Buddy Millers sidemann Phil Madeira har blitt så begeistret for dette bandet at han har dratt til et småbruk oppi Trysil for å skape noe nytt. For Humming People er noe nytt!

De er gutta fra landet, gutta med opphavet på Toten, som flyttet inn til storbyen, men beholdt sitt landsens opphav. Gjennom mange år har de slått seg frem som et hardtarbeidende countryband med stor C. Et klassisk låtskriverbasert countryband som har fått Emmylou Harris-musiker og produsent Phil Madeira som et femte hjul på vogna når albumet City Of Lost Men, Humming Peoples tredje album, nå ser dagens lys. Phil spiller slide, munnspill, lapsteel, trekkspill, skipsklokker og synger på et album der han også er med på å skrive alle sangene og produsere albumet som er innspilt på et småbruk i Trysil og mikset i Tennessee.
Og Phil er nok også mannen som fikk med selveste Emmylou Harris på vokal på nydelige «Lost men». Et slags tittelspor med følelser og musikalsk pondus som vil slå langt inn i hjertet til de som har brukt tid og sjel på artister som Emmylou og Nanci Griffith. Phil er litt av en musikalsk kapasitet innen låtskriving og country. Sangene hans er spilt inn av blues- og bluesrock-størrelser som Keb Mo og North Mississippi Allstars og av countrystjerner som Buddy Miller, Alison Krauss, Ricky Skaggs og Garth Brooks. Og han har vært en viktig musikalsk støttespiller for både Buddy Miller og Emmylou Harris de siste årene, men også rockartister som Elvis Costello og Dave Matthews innimellom. En tungvekter som nå altså har satset sine erfarne aksjer i dette norske bandet som enda er i 20-årene!
Joakim Hansen, Christer Slaaen, John Hjeldsbakken og Øyvind Bergsaune i Humming People har jobbet hardt for å komme dit de nå er. Turnert gjennom kriker og kroker som Russland, Kambodsja, Etiopia, Israel og Sverige, men også på hjemmebanen for denne musikken i USA og Irland. De har skrevet musikken sin selv med hjelp av Phil Madeira. Bare en låt er utelukkende skrevet av amerikanere, av Phil Madeira og co-producer Paul Colman. Det er låta «Lillehammer». Inspirert av Little Stevens (Bruce Springsteen) tv-serie Lillyhammer?
Litt av det gospelbaserte bluegrass/country-soundet du har hørt i Halden-baserte Onkel Tuka på sanger som «55’er», litt av det mer amerikanske bluegrass/country-soundet til band som Chatham County Line (Jonas Fjeld) på sanger som «Carry me home», litt av BR5-49’s honky tonk-lekne 50-talls country på sanger som «Rodrigo» og «Lillehammer», noe nesten merkelig Randy Newman-musikalsk som lever seg ut i en countryversjon på sanger som «Stars», noe Anders Osborne-groovy på sanger som «Mississippi», noe 16 Horsepower-mørkt og magisk på sanger som «Death in your eyes», og stor skjønnhet med nevnte melankolske «Lost men» der Emmylou Harris slår inn med sin fantastiske stemme noe over midtveis i sangen.
Og når du tror at du vet hva country, americana og roots-uttrykket er og skal være så kommer nyere band som Moondoggies og nå Humming People med sanger som «Silver spoon» og «Giddy up boy scouts». Gamle helter i band som The Band og artister som Everly Brothers må være henrykte over at røttene får et så moderne, friskt og «nytt» uttrykk!
For det er grunn til å sperre øynene ekstra opp overfor Humming People om du liker musikk som svinger innom singer/songwriter, americana, country, og en sjelfull link til sideelvene som nå har endt opp på en reise fra Toten til Oslo. Jeg skjønner hvorfor Emmylou Harris og Buddy Millers sidemann Phil Madeira har blitt så begeistret for dette bandet at han har dratt til et småbruk oppi Trysil for å skape noe nytt. For Humming People er noe nytt! Johnny Andreassen

Kilde: www.bluesnews.no/component/content/article/113-musikk-anmeldelser/bn84-april-2014/1690-humming-people

Les mer om «City of lost men» fra Humming People