Contrazt har her laget det jeg føler er deres beste plate hittil6

Kalas
«Kalas»

Plateanmeldelser · For Swingende · Så er det Contrazt-tid igjen, det vil si tid for et nytt album fra alltid like folkekjære og populære Contrazt. I god gammel Contrazt-ånd har også denne plata fått en ganske festglad tittel, nemlig “Kalas”.

Contrazt var i utgangspunktet et rent Solør-band, men nå i 2019 er det kun igjen èn ekte solung i bandet, nemlig grunnleggeren selv, Leif Dybendal. De øvrige medlemmene kommer fra Ilseng, Gjøvik og Eidsvoll – og lurer du på navnene, så er det først og fremst uunnværlige Gro Anita Dybendal, pluss de tidligere Dænsebændet-medlemmene Svein Morten Haugerud, Kay Ronny Brobakken og Hans Olav Trøen, som alle tre altså har spilt i både Dænsebændet og flere andre band tidligere. Dermed sitter vi med et band som i dag har medlemmer fra fire ulike deler av innlandet, men likevel står Solør-ånden sterkt i Contrazt, noe som også på den nye plata gjenspeiles i opptil flere av låtene.

Hva den nye plata angår, så aner jeg en litt mer moderne og til dels popete dreining stilmessig enn tidligere, ikke på alle låtene, men på noen, der man har valgt å utvikle stilen litt mer i en moderne retning, noe som for min del er et veldig positivt trekk ved bandet nå i 2019. Den kjente Contrazt-stilen er likevel godt gjenkjennbar i flere av låtene, men samtidig får vi også oppleve litt nye takter fra gjengen innimellom, noe som for meg er en skikkelig vitaminpille og som fører plata opp til det nivået jeg vil betegne som Contrazts høyeste noensinne, ihvertfall etter Gro Anita overtok sangmikrofonen.

Plata består av totalt 12 låter, hvor 11 er nyskrevne, hovedsaklig av Leif og Gro Anita Dybendal selv med noen få bidrag fra eksterne låtskrivere, og hvor èn er en coverlåt, nemlig Jahn Teigen sin velkjente duett med Anita Skorgan, “Friendly”, som Contrazt her har spilt inn i norsk språkdrakt.

Produsent for plata har forøvrig vært Jon Anders Narum(faktisk han også med tidligere fartstid fra Dænsebændet!).

Fra plata har jeg valgt ut følgende tre spor til ukens presentasjon:

Nye steg – En av de litt mer moderne låtene som jeg føler har blitt tilført noe nytt i forhold til den stilen Contrazt hovedsaklig er kjent for, selv om den er godt innafor bandets opprinnelige spillestil denne også. Teksten handler om Gro Anitas rolle i Contrazt og litt om hvordan hun opplever å reise rundt på norske og svenske veier med Norges mest populære danseband. Gro Anita har også vært med og skrevet låten i samarbeid med Leif.

Nyfødt vår – Dette er låten som ble min store favoritt på plata. Også denne låten har et litt mer moderne preg på mange måter, mye takket være at man her har fått med en ny låtskriver som til vanlig spiller i gruppa Staut, nemlig Ørnulf Juvkam Dyve, sammen med Leif Dybendal sjøl. Låten går i litt over middels tempo og er en veldig sterk og iørefallende låt på alle måter. Dette ble også Contrazt sin egen ønskelåt i forbindelse med radiointervjuet jeg gjorde med dem da plata skulle presenteres her i For Swingende.

Tel vi ses igjen – Dette er en vakker og følsom ballade som Gro Anita har skrevet til sin egen, avdøde bestefar. Leif har vært med og laget melodi, og blant de litt roligere låtene på plata så er dette min klare favoritt. Teksten er uhyre personlig, og det er det som gjør låten så utrolig bra i mine ører. Her forteller Gro om både sitt eget liv og selvsagt også om sitt nære forhold til sin bestefar. En riktig perle av en låt!

Contrazt har her laget det jeg føler er deres beste plate hittil, og her viser de også evnen til å stadig utvikle seg, selv om de i bunn og grunn har funnet en stil som “funker fjell” hos bandet trofaste publikum. Jeg syns uansett det er fint at bandet ønsker å følge med i tida og ikke bare gro fast i gamle spor, samtidig som de også må ha med litt av sitt opprinnelige særpreg – og på denne plata føler jeg de har funnet fram til den perfekte miks av det opprinnelige og det nytenkende. Contrazt låter her bedre enn noen gang før, så da blir det også terningscore deretter, med andre ord en skinnende blank 6`er fra undertegnede og For Swingende.

Ønsker du å kjøpe plata fysisk på CD, så kan du følge linken under, ellers kan du lytte til plata på Spotify om du syns det er det beste.

Besøk Contrazt sin hjemmeside
KJØP PLATA FRA CDON VIA DENNE DIREKTELINKEN

Les mer om «Kalas» fra Contrazt