Så lenge toget fløyter er tittelsangen på Jon Solbergs nye album.

Solberg skreiv sangen til ungene sine - noen fine råd til reisa gjennom livet. Bø, der Jon bor og kommer fra, ligger langs Sørlandsbanen. Når en hører toget fløyter kan en drømme seg langt vekk til ukjente land og byer. Men en kan også lengte hjem.

Jon Solberg er kanskje aller mest kjent som frontfigur og låtsmed i bandet NiLiv, men står også fjellstøtt som soloartist - sist soloalbumet "Svarteper" (2015). Han er nominert til Spellemann-pris, har gitt ut en lang rekke utgivelser, og har hatt over 15 låter på NRK P1s nasjonale spillelister. Som tekstforfatter og komponist er Jon Solberg blant de fremste i Norge. Han skriver vart, genuint og ekte om livet på godt og vondt – «om kjærleiken og om det midt imellom», som han formulerer det selv. «Kva ellers skal ein skrive om?»
Jon Solberg har en egen evne til å se det store i det små – til å skrive fram en tydelig verden som vi kjenner oss igjen i, men som vi likevel ikke har hørt om før. Og som komponist skaper han musikalske stemninger som sitter igjen i sjela lenge etter at gitaren er pakka vekk.
«Mer enn noen gang har en av landets fremste låtskrivere levert varer som gjør hodet litt klokere og hjertet varmere», som Olav Solvang i Vårt Land formulerte det etter lanseringen av Jons første soloalbum.
«Låtskriving er min bensin for å halde på med musikk, og for å lære meg å spele på ulike instrument som gitar, banjo, fele trommer og munnspel. Eg har alltid laga låtar. Det var slik det starta, og det er slik det har heldt fram.
I ein song kan ein synge ting det ikkje er så enkelt å få sagt på andre måtar. Musikken gjev orda oppdrift og kjenslene vinger. Eg likar å kall meg «låtsmed» fordi det gjev eit hint om at musikken min har røter. Det er bra å nå ut, men det beste er å nå inn.» Jon Solberg
Dei fleste låtene på plata er spilt inn i studioet til Tor Magne Hallibakken på Nesbyen. Det blir plateslepp på Bø Jazzklubb 9. mars, og deretter turné rundt om i landet. Jon Solberg (vokal, akustisk gitar, elektrisk gitar, munnharpe og perc.) har ellers med eit kobbel av dyktige musikere på plata:
Anders Røine (langeleik, munnharpe, kor), Håkon Aase (fele, piano, perc.), Stian Dalen (dobro, barytongitar), Olav Torgeir Kopsland (elektrisk gitar), Eivind Aase (trommer, perc.), Anne Gravir Klykken (vokal på «Stille timar» og kor) og Ingvild Homme (kor på «Nå».)