LoMsk "Amerikabrevet"

Etter suksessen med det kritikerroste album ”Bukkerittet” som tok for seg Henrik Ibsens ”Peer Gynt” er Lars Bakke og LoMsk klare med til sin fjerde album, nok en temaplate denne gang om den store utvandringen fra Norge til Amerika.

Fra 1825 til 1930 utvandret om lag 800.000 nordmenn til det de håpet skulle bli en bedre fremtid i det ”forgjettede” land. Fra 1801 – 1865 var det skjedd en fordobling av folketallet og de karrige småbrukerne klarte ikke skaffe arbeid og mat til alle, noe som gjorde situasjonen vanskelig for mange. Dårlige kornpriser og potetsykdom som gav dårlige avlinger gjorde at mange ønsket å søke lykken i Amerika. Lokkende fortellinger om muligheter for å skaffe seg arbeid og kanskje sin egen gård fristet.De fleste dro for å bli der og fant seg etter hvert til rette i sitt nye hjemland, mens andre ble skuffet og valgte å vende tilbake til Norge..

Lars Bakke som står for de fleste tekstene og melodiene i Lomsk har tatt utgangspunkt i hjembygda Lom i Gudbrandsdalen hvor nesten halve bygda utvandret over en periode på ca 40 år. Blant de som dro var også Lars sin oldefar og hans to brødre som fikk seg jobb som jernbanebyggere. men etter 5 år valgte oldefaren å reisel hjem igjen til Norge,  og utgangspunktet for mange av tekstene er basert på historier oldefaren fortalte. Resten er, som Lars sier - "dikt og forbannet løgn".

Historien vedrørende utvandringen har klare paralleller til dagens sitasjon, i bygdenorge der de aller fleste ungdommen reiser ut for utdanning og jobb. Eller mange av innvandrerne som ønsker å komme hit p.g.a.mange av de samme årsaker som våre forfedre, dette er noe vi ofte glemmer. Dette temaet har fortsatt aktualitet i dag.

“Amerikabrevets” første single “Som å kome heim” er A-listet på NRK P1 og en rekke nærradio stasjoner. Albumet er produsert av Kenneth Lewis i Waterfall Studio, Oslo.

Lomsk består av:

  • Lars Bakke : vokal, akustrisk gitar.
  • Reidar Svare : vokal, keyboard, fløyte, munnharpe.
  • Rune Kjørren : El.gitar, akustisk gitar, dobro, mandolin.
  • Hans Bakke : vokal, fele.
  • Jørn Steine : Bass. Ole Foss : Trekkspill, fele.
  • Trond Volden : Trommer.