Variert og solid fra Engedalen

The tree still standing
«The tree still standing»

Plateanmeldelser · Telen · Rita Engedalen synger bedre enn noen gang på sin nye plate «The tree still standing». 

En plate som er variert og solid, og som fortsetter der hvor Spellemann-vinneren «Heaven ain`t ready for me yet» slapp. Som Rita selv skriver i omslaget til cd`en så er hun fortsatt på reise i sørstatene i USA og i amerikansk folkemusikk. Og det er en reise som så aboslutt er verdt å være med på. Plata er nemlig langt ifra enspora og kjedelig. Musikken på «The tree still standing» gir assosiasjoner til mye, alt fra sakrale kirkerom til et støvete Mississippi-delta.

 

 

Plata åpner med den sjøllagede «Where does everybody go», en av til sammen sju låter som Rita enten har laget aleine eller sammen med andre. De øvrige fem er det ulike kvinnelige bluesartister som står bak. Den første «højdaren» på plata er utvilsomt «They called her shewolf», som handler om Ritas store ledestjerne, nå avdøde Jessie Mae Hemphill. En sterk låt som forteller en sterk historie. Plata fortsetter med to coverlåter av samme Hemphill, før Rita trår til med to egne låter - først en forfriskende bluegrass kalt «Shine with me», og deretter den country-inspirerte «They go from the north to the south». To gode sanger, som gjør sitt til at «The tree still standing» blir veldig variert.

 

 

Deretter kommer det ytterligere to sjøllagede låter, før gospelen «You are the light» av Maria Mckee. Joplin-låta «Turtle Blues» følger deretter, før plata avsluttes med den flotte og personlige «I am changed» som må kalles signaturlåta på «The tree still standing». «I`m changed, I`m changed, but I`m still here», synger Rita i låta, som tittelen på plata også er hentet fra. Ketil Bjørnstad sørger for vakkert pianospill på låta, som altså avslutter en svært så solid plate fra Rita Engedalen.

 

 

Hun har forøvrig fått god hjelp på plata fra flere enn Bjørnstad under innspillingen i Juke Joint Studio. Morten Omlid er den som må nevnes først og fremst, ikke minst fordi han er medkomponist på to av låtene. Men også de to øvrige medlemmene i Backbone, Jens Haugen og Eskil Aasland, samt en rekke av våre mest kjente lokale bluesmusikere som Margit Bakken, Trond Ytterbø, Ellen Marie Brenna Løkslid, Jostein Forsberg, Espen Fjelle og Runar Boyesen bidrar på plata, som holder herfra til Mississippi - og tilbake igjen.

 

 

Per Thorstensen, Telen

 

 

Les mer om «The tree still standing» fra Rita Engedalen