Spor4

Spor
«Spor»

Plateanmeldelser · Hamar Arbeiderblad · En personlig utgivelse

Spor er Astrid Kloster Særvoll, vokalisten i vestlandsgruppa Aftenlandet, sin første soloutgivelse. Med debuten vil hun hylle og minnes sin avdøde venn Kenneth Sivertsen. Særvoll har fulgt noen av hans mangfoldige spor, og laget egne musikalske arrangementer basert på multikunstneren Sivertsen sine verk.
Kennth Sivertsen ble bare 45 år gammel. Da den talentfulle bømlingen døde på juleaften i fjor, etterlot han seg en hel rekke minneverdige produksjoner. Kunstneren, musikeren og komponisten havnet ofte i medias søkelys. I et skarpt lys. Hans forhold til Herborg Kråkevik, hans depresjoner og langvarige sykdom farget pressens bilde av mannen. Med dette albumet vil Særvoll sette crossoverartistens kunstneriske talent i fokus.
De to møttes på slutten av 90-tallet, og utviklet med årene både et godt vennskap og et velfungerende musikalsk samarbeid. Kloster Særvoll beskriver sin avdøde venn som en et sammensatt menneske - sår og redd i det ene øyeblikket, full av slapstick-humor i det neste. Dette gjenspeiler seg også i hans viser og dikt. Meget og mye dukker ned i melankoliens høstløv, som den pene sangen Fylja Deg, men den sorgmuntre befrielsen er aldri langt vekk.
Særvoll fikk idéen til albumet helt tilfeldig. NRK P1 gav henne en etterspørsel om å gjøre et innslag for Norsk på Norsk, der hun skulle synge en låt av en annen norsk artist hun beundret. Valget var enkelt for henne. Hun valgte Kenneth Sivertsen. I utgangspunktet var det meningen at Sivertsen skulle skrive musikken til venninnens førsteskive, men sykdommen preget ham for mye til at han maktet fullføre dette.
Lydteppet er ikke av persisk art, men ligner da heller en mer minemalistisk Ikea-stil. Den kler disse vestlandske visene. Klangfullt piano, vispende trommer og skjør fiolin. I den rent instrumentale låta, og kanskje det sterkeste sporet på albumet, Sacred Maria, spiller strykeren på sine såreste strenger. Særvolls karismatiske og trygge stemme, flyter behagelig på Sivertsen sine tekster.
Det er en personlig utgivelse. Flere som var nær Sivertsen har medvirket. Kenneth sin søster, Solfrid Sivertsen, har skrevet fire av sangtekstene. Sangerinnen Særvoll stiller til duett med flere av hans venner - Jon Eikemo, Heine Totland og Jan Ingvar Toft, den tideligere Vamp-vokalisten. Det siste sporet på albumet, er et tydelig spor. Et klart spor, og en spesiell avslutning. Sivertsen selv får siste ordet med sitt selvskrevne dikt. Eg vil heim!, sier han. Eg vil heim.


Ingeborg Huse Amundsen

Les mer om «Spor» fra Astrid Kloster