Sjelfylt jul fra Paal Flaata5

Christmas Island
«Christmas Island»

Plateanmeldelser · Varden. Helge Ottesen · «Sjelfylt jul fra Paal Flaata, det er jul og dette er faktisk en god julegave fra ham til oss.»

 
Rolig og sjelfylt jul fra Paal Flaata. Og Annabelle reddes.

Så fant endelig nissen veien. Midt på dagen i går kom Paal Flaatas jule-cd i pappesker til musikkforretningene. Varden stakk hånden raskt ned i esken. Her er de ti sangene.
"The First Noel" åpner, og setter stemningen. Teksten sto først på trykk i England i 1883, men er egentlig kanskje både fransk og tidligere? Piano- og mellotron basert og Paal løfter høyt vokalt, høyere enn ellers på albumet. En flott versjon.
"Starry Night" er en Eigil Berg komposisjon. Her kommer strykerne inn for fullt. Stemningsskapende og sangen glir fint inn, men ikke den man husker lengst.
"Christmas Island", Paal Flaata og pianistkompis Gøran Grini, pluss RC Finnegans egen sang og første singelvalg. Behagelig flytende. Flott arrangert, med glockenspiel og Hilde Heltberg.
"Christmas can kill you" av Nashville-komponist Dennis Lind. Everly Brothers gjorde denne. Tempoet økes. Pedal steel fra Lars Håvard Haugen. En godbit av en sang.
"There's a light" av Beth Nielsen Chapman. Herlig dobro fra Knut Hem. Smektende vakkert.
"Annabelle" av Flaata/Grini/Finnegan. Nydelig. Flott med strykere. Bygger rolig til et helt kor av stemmer trer inn. En bønn til Annabelle om ikke å gi opp livet, men sloss for det. Tror bestemt hun klarer seg, dersom hun hører Paal synge denne.
Klassikeren "O Little town of Bethlehem". Vi går inn i et meget rolig leie. Den mest "julete" av sangene på albumet.
"Long way around the sea" er et realt løft igjen. Minner om Midnight Choir. Spenstig strykere, sugende og mørk. Minnesotabandet Low ga denne ut på en jule ep i 1999. Står som en påle.
"It won't seem like Christmas (without you)". Elvis gjorde denne. Paals stemme og akustiske gitar. Nakent. Rolig.
"In the bleak midwinter" av briten Darke, født i 1883. Piano og strykere. Veldig rolig.
"An evening prayer". Mahalia Jackson gjorde den i 1958, Elvis i 1971. Paal gjør en veldig avslutning på sitt album.
Paal Flaata har et forhold til sangene og stilen, det høres. Albumet vil kanskje virke fremmed for noen av fansen. I andre halvdel av albumet tipper terningen et stund mot en firer. Men det er jul og dette er faktisk en god julegave fra ham til oss.

Paal Flaata
"Christmas Island"
(Grammofon)

Helge Ottesen

Tid 

Les mer om «Christmas Island» fra Paal Flaata