Livlig med Ni Liv5

Ein kveld med Ni Liv
«Ein kveld med Ni Liv»

Plateanmeldelser · Varden · Jon Solberg og Ni Liv-gjengen gir straks ut en cd/dvd med noen konsertopptak. Det er en livlig greie.

Få finger’n ut og turbo’n inn/
eller så legg eg ut fela di på finn/
Begeret er fullt og konto’n tom/
Nå må du skjerpe deg, Late Jon!

Slik lyder refrenget i «Late Jon». Det er den eneste sangen her som er ny, de andre er kjent fra de fire foregående albumene.

Skjønt ny og ny, Ni Liv har spilt «Late Jon» på konserter i flere år. Jon Solberg, som skriver låtene (med litt hjelp hist og pist), framstår på dette albumet slett ikke som noen late-Jon. Her er det livlig fra første stund. Det er et konsertalbum og det låter definitivt som en konsert.

Publikum på kjøpet
Opptakene ble gjort på Skogen Gård midt i Bø sentrum i mai i fjor. Utstyret trøbla litt underveis og dermed har de fylt på med opptak av to låter fra Viser ved Kanalen og to fra Herr Nilsen i Oslo.

Men det framstår altså som en fortløpende konsert. Publikum får du med på kjøpet, både som kor og med prating i bakgrunnen.

Men det gir i dette tilfellet bare en ekstra dimensjon til albumet. Særlig når publikum mot slutten korer/skriker/synger: «Gøy på landet. Sånt no’ ha’kke vi i by’n. Nei, det har vi ikke», og en gitar tar tak i de samme tonene. Det er som det skal være. Herlig.

Kjente sanger
Det åpner rocka telemarkana med «Tjønnimellom». Det forsetter 60-talls Merseybeat, kobla med Tom Petty, i «Gamlevegen hjem», så Springsteen-aktig med «Hallingspark» og deretter går det veggimellom med låvedans, litt rockabilly og mye typisk Ni Liv. Det er sanger du kjenner igjen fra radioen, det er nemlig ikke bare sjangersjefene Hellbillies som spilles der.

De tar det litt roligere på «Armen tett rondt jenta mi», Ni Liv er flinke til veksle på tempoet under konserten. Hele konserten drar de i land med den herlige «Marianne», om jenta fra Seljord, de synger «fra Bø» denne kvelden.

Deretter slageren «Det var den gong» – Nirvana Unplugged på tv, Torgny Mogren vant 50 fri og så videre – og helt til slutt den akustisk baserte dagen derpå låten «Merkeband».

Som de sier i Bø...
«En kveld med Ni Liv» gir deg ingen bakrus, den gir deg en god rus når du spiller den av.

Kall det «greatest hits», «De beste fra», «samlingsalbumet», men kall det helst «Konsertalbumet».

For det er det det er. Jon Solberg, Eivind Aase, Knut Olav Sandvik, Terje meisingset og Jan Birger Akkerhaugen, som de sier i Bø: Well done!

Anmeldt av Helge Ottesen

Kilde: www.varden.no/kultur/livlig-med-ni-liv-1.740891

Les mer om «Ein kveld med Ni Liv» fra Ni Liv