Jon Solberg med gode kort5

Svarteper
«Svarteper»

Plateanmeldelser · Varden · Verken Jon Solberg eller lytteren sitter igjen som svarteper etter å ha snurret seg gjennom 14 sanger. Her er mange gode kort.

Jon Solberg i Bø er frontfigur i bandet Ni Liv. Også soloartisten Jon Solberg kan ha ni liv. Hans første album på egen hånd viser at han har visekunsten inne.
Solberg kjenner historien
Solberg poengterer at det er ei viseplate han har laget. Tekster med musikk til. Det har han rett i, og han har hørt på mange av visesangerne før han. Både norske og internasjonale. Enten det het «folk» på amerikansk på 60-tallet, «vise» på norsk i flere generasjoner eller americana i dag, som igjen har røtter tilbake til irene og andre som dro til USA i sin tid. Viser er en sirkel av historiefortellinger, til strengemusikk og litt til.
Cd-slipp i Bø i kveld
Til strengehjelp har Solberg ikke behøvd å reise langt. Han har hentet eminente musikere fra vårt eget fylke. Solberg har plateslipp allerede torsdag under Telemarkfestivalen, og da med musikerne Anders Røine på langeleik og munnharpe, Jan Birger Akkerhaugen på gitarer og Stian Dalen på mandolin og dobro. Foruten å synge sine egne sanger, spiller Solberg både gitar og fele. Han bør kunne formidle sangene på dette albumet på en god måte med denne besetningen.
Variert inne formen
14 sanger, slik det ofte var på 60-talls platene. Variert i stil
innenfor visebegrepet. Jon Solberg er god med tekster, ordvendinger og dobbeltbetydninger. Det forbauser meg ikke om han har filt litt på noen av dem sammen med sin søster Veslemøy Solberg.
God dialektbruk
Jon Solberg er stor nok til å skrive at han på «Pappa kjøpte orgel» er inspirert av dikt fra Lars Saabye Christensen og Tom Stalsberg. Linjer som «Mamma kjøpte katte så pappa skulle slippe å male» er til å le av, og å tenke på. Tanker skaper også «Elt e mitt», det handler om grådighet. «Regel nr. 1» er av typen som er gøy en gang, men som fort blir kjedelig. Likevel, 13 av 14 ække verst.
Og Bø-dialekten hans passer akkurat til sangene hans.
«Tusen tomme ord» heter åpningssangen. Det er ikke mange tomme ord i disse sangene.

Enten han synger om å bry seg, om å være cowboy, forteller historier eller synger til egne barn, kjæresten eller lytteren, så har han noe å melde..

Les mer om «Svarteper» fra Jon Solberg