BLÅ JULEGLEDE med familien Elias, Stig, Kristine og Veronic Akselsen.

Den mørke stall skal være mitt hjertes frydeslott, der kan jeg daglig lære å glemme verdens spott. Der kan med takk jeg finne hvori min ros består, når Jesu krybbes minne meg rett til hjerte går.

Disse strofene er fra Hans Adolph Brorsons tekst brukt til ei gammel vakker svensk kjærlighetsvise – ”Mitt hjerte alltid vanker”. Den er en av skattene på dette nye julealbumet.
I jule-evangeliet fortelles det om Jesu foreldre, at det i Betlehem ikke var ”rom for dem i herberge”. Tateren Elias Akselsen og hans tre barn har opplevd det samme i Norge. Som barn feiret Elias jul i koier og fjøs. Under kald julekvelds-feiring mellom varmende dyrekropper, var trøsten at Frelseren selv var født i en stall.
Det er kjent at taterne kom til Norge på 1500-tallet. Men først i 1998 ble de godkjent som nasjonal minoritet av Stortinget – på linje med sigøynere (rom), jøder, samer, kvener og skogfinner. Familien Akselsen har mange egne opplevelser om hvordan det er å tilhøre en forfulgt folkegruppe, i ”verdens beste land”. Disse erfaringene gjenspeiles i deres formidling på dette nye julealbumet, i sårheten og gleden – den blå julegleden.

Mange har kalt livet ”en reise”. For mange tatere har uttrykket også en egen erfart betydning. I flere tusen år har denne folkegruppen vært på vandring og flukt – de siste hundreårene også i kalde Norge – og ofte fra noe vondt, til håp om noe bedre.
De tre barna til Elias er født i Norge, men hadde mye av oppveksten i Sverige – dit familien valgte å reise da barna var små. Forfølgelsen i Norge ble for hard. I Sverige startet barna sin skolegang, og det har vært naturlig for dem å beholde litt av den svenske uttalen på enkelte av sangene også på dette albumet. Enkelte av sangene er også hentet fra det svenske julerepertoaret, som familien naturligvis kjenner godt. I dag har alle tre barna etablert seg i Skarnes, sør i Hedmark.
Albumet ”Blå juleglede” består både av kjente folkekjære julesanger – og noen som for de fleste er ganskje ukjente. Her er repertoar av låtskrivere som N.F.S. Grundtvig, Cornelis Vreeswijk, Elias Blix, Jakob Sande, Joakim Thåström – og H.A. Brorson.
Opptakene på dette nyinnspilte julealbumet er gjort med familien samlet i varme og gode Kleiva studio i Halden. Musikere: Freddy Holm (strengeinstrumenter), Terje Støldal (kontrabass), Eivind Kløverød (rytmeinstrumenter) og Terje Norum (trekkspill/orgel/piano).